• OBJAVLJENO: 14.03.2018.
U kompleksu „Memorijalna šuma 8372“
Postavljen kamen temeljac za izgradnju informativno-  edukativne kuće

U prisustvu brojnih zvaničnika Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je na lokalitetu Posestra u kompleksu „Memorijalna šuma 8372“ položen kamen temeljac za izgradnju informativno-edukativne kuće u sklopu projekta „Uređenje spomen parka „Srebrenica 8372“ i izgradnja zabavnog i tematskog igrališta“.

U ovaj projekt koji će pored  historijskog imati i turistički značaj, ukupno će biti uloženo 100.000 KM.  Ministarstvo turizma i okoliša FBiH odobrilo je 67.000 KM, a dio sredstava osigurat će Vlada BPK Goražde i JP „Bosansko-podrinjske šume“.

„S obzirom da je ovaj kompleks dosta širok i zahtijeva određenu zaštitu, mi smo na nivou programa rada Vlade za ovu godinu stavili sebi u obavezu da uradimo nekoliko elaborata kako bi na jedan stručan način došli do najpovoljnijeg  modula za  održavanje. Čini mi se da postoji prostor za osnivanje jednog javnog preduzeća koje bi moglo upravljati svim spomen obilježjima i  održavanju šehidskih mezarja i kapija, uz angažovanje boračke populacije. Uglavnom elaborati će pokazati svoju opravdanost i mislim da ćemo ići u tom pravcu“-ističe premijer BPK Goražde Emir Oković.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će i u narednom periodu nastojati podržati projekte iz Goražda koje je, prema riječima savjetnice federalne ministrice Azre Džigal, svijetli primjer u Federaciji BiH.

„Iz Goražda smo dobili jako dobar projekat  koji je veoma značajan kako za samo Goražde, tako i za cijelu Federaciju BiH. U cilju privlačenja turista potrebno je uložiti dodatne sadržaje za koje ćemo nastojati obezbijediti dodatna sredstva u narednom periodu. Kada je u pitanju Goražde, potrebna je samo inicijativa“- kazala je ovom prilikom Azra Džigal, savjetnica federalne ministrice Edite Đapo.

„Očekuje nas i ozbiljan projekat izgradnje pristupnih puteva, koji će omogućiti ljudima da i sa velikim autobusima mogu doći ovdje, vratiti se iz Goražda zadovoljni i pričati drugima kako su došli u prostor kojeg su Goraždani uspjeli osmisliti, napraviti i ponuditi njima da imaju gdje doći, vidjeti ovu ljepotu, ponijeti ovog lijepog zraka i sjećanja – ističe goraždanski muftija, Remzija ef. Pitić, inicijator ovog projekta.

Sadnja Memorijalne šume 8372 na ovom lokalitetu posvećene žrtvama genocida u Srebrenici bit će okončana  u proljeće sadnjom preostalih 2.500 sadnica kada, prema najavi direktora JP „Bosansko-podrinjske šume“ Kenana Kanlića, počinje i sadnja novog parka posvećenog žrtvama opsade Goražda.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.