• OBJAVLJENO: 12.04.2018.
Ministar obrazovanja i učenici goraždanskih osnovnih i srednjih škola posjetili Srebrenicu
Da se genocid nikada i nikome više ne dogodi!

Učenici  osmog i devetog razreda osnovnih škola „Prača“ iz Prače i „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Vitkovića, te prvog razreda Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ iz Goražda, zajedno s ministrom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Damirom Žugom, njegovim saradnicima i direktorima škola prisustvovali su danas obilježavanju 25.godišnjice stravičnog zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici.

Dvanaestog aprila 1993.godine četiri granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubile su 74 osobe, a ranjeno ih je preko stotinu. Granate su pale na igrališta ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici, gdje se održavao nogometni turnir. Na tribinama je u trenutku napada bilo nekoliko stotina gledalaca.

Nakon polaganja cvijeća, učenja fatihe, prigodnih obraćanja i historijskog časa, učesnici obilježavanja stavili su po jednu ružu na ogradu igrališta, 105 ruža, u znak sjećanja na nevino stradale civile.

Goraždanski učenici i resorni ministar obrazovanja posjetili su danas i Memorijalni centar u Potočarima-  spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995.godine. Oni su obišli sve sadržaje i s velikim interesovanjem slušali sve informacije o genocidu u Srebrenici.

Polaganjem cvijeća u mezarju i učenjem fatihe odali su počast nevinim žrtvama genocida, bogatiji za još jedno saznanje o razmjerama stravičnog zločina i značaju ovog obilježavanja kako se genocid nikada i nikome više ne bi dogodio.

Nosioci obilježavanja godišnjice stradanja civila u Srebrenici bili su predsjednik Skupštine opštine i zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

 

 

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.