• OBJAVLJENO: 15.04.2018.
Goražde
Obilježen Dan Armije RBiH i Dan 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH

U Goraždu je danas prigodnim sadržajima obilježen 15. april – Dan Armije RBiH i Dan 2. rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

U prijepodnevnim satima održano je tradicionalno polaganje cvijeća na spomen-obilježje braniocima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u kojem su učestvovali pripadnici 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, Grada Goražda, općina Foča i Pale u FBiH, Muftijstva goraždanskog, kao i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja BPK Goražde.

Nakon odavanja počasti šehidima i poginulim borcima, kao i svim drugim žrtvama agresije u periodu 1992-1995. godina, uslijedila su prigodna obraćanja.

Ratni komandir 1.drinske brigade Armije RBiH Sakib Pačo ovom prilikom osvrnuo se na početke organizovanja prvih vojnih jedinica 1992. godine te podsjetio na zasluge pripadnika Armije u odbrani ovih prostora.

Uz čestitke povodom Dana Armije RBiH, Pačo je kazao:

„Želim u budućnosti da se ovaj skup ponovi i da nas dođe više, da preživjeli komandiri, komandanti govore o odbrani Goražda, o teškim momentima koje su Goraždani preživjeli i da na mlađe generacije prenosimo bilo šta što se tiče istorije.“

Prisutnima na svečanosti obratio se i ratni komandant Abduselam Sijerčić Pelam. U svom obraćanju on je podsjetio na organizovanje kriznih štabova i prvih jedinica teritorijalne odbrane koje su kasnije ušle u sastav Armije, kao i najznačajnije operacije koje su dovele do oslobađanja šireg područja Goražda.

– Većina nas koji smo bili starješine tim jediniciama, ponosni smo na sve naše pripadnike, ponosni smo i danas što većinu od njih vidimo u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i možemo biti zadovoljni i ponosni na sve ono što smo učinili tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Čestitam vam Dan Armije – istakao je Abduselam Sijerčić.

Čestitke povodom 26. godišnjice Armije RBiH uputio je i ministar za boračka pitanja Eniz Halilović.

– Armija RBiH dala je svoj puni doprinos u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu i osigurala uvjete za mir, što je otvorilo put za proces reformi koji je prošao kroz naš odbrambeno-sigurnosni sistem u proteklim godinama. Uslijedio je period tranzicije, reorganizacije i novoga vojnog ustrojstva. Ti procesi su za rezultat imali formiranje jedinstvenih Oružanih snaga BiH koji su garant nastavka kreiranja i osiguranja sigurnosnog okruženja za ugodniji i bolji život svakog pojedinca na teritoriji države BiH. Tekovine čiste i neukaljane prošlosti Armije RBiH s ponosom njegujemo u skladu sa svojom misijom i dodijeljenim zadacima. Mi ne živimo u prošosti, ali prošlost živi u nama. Sjećanje nam daje snagu da se odupremo svim pritiscima, daje nam prijeko potrebnu snagu da pružimo ruku i onima protiv kojih smo se borili. Godine prolaze, ali sjećanje ne blijedi. Mi nikada nećemo zaboraviti za koje ciljeve smo se borili. Ta borba bila je časna i u sukobu koji nam je bio nametnut, imali smo snage, ne samo da se odbranimo, nego i da obuzdamo mržnju – istakao je resorni ministar.

Na centralnoj svečanosti, u okviru koje je postavljena izložba fotografija iz ratnog perioda, dodijeljena su priznanja za najbolje literarne radove učenika o temi posvećenoj Danu Armije RBiH.

Prvo i drugo mjesto na ovom takmičenju osvojile su učenice SMŠ „Enver Pozderović“ Goražade Ajla Srna i Melisa Geca, dok je treće mjesto pripalo Amini Milatović, učenici OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići.

U kulturno-umjetničkom dijelu svečanosti nastupio je hor OMŠ „Avdo Smailović“ Goražde.

U sklopu obilježavanja Dana Armije, pripadnici OS, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti kantona i njegovih lokalnih zajednica, boračkih udruženja i Muftijstva goraždanskog proučile su dovu i položile su cvijeće na šehidskom mezarju u Kolijevkama.

Sutra je planirano i prikazivanje dokumentarnog filma “Zaštićena zona Goražde-20 godina poslije”, u produkciji  RTV BPK Goražde, u 18 sati u Velikoj sali Centra za kulturu, a dva dana kasnije ovaj film bit će prikazan i u sarajevskoj općini Novi Grad.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.