• OBJAVLJENO: 15.04.2018.
Okončana sadnja Memorijalne šume 8.372 na Posestri kod Goražda
Sadnice smrče, jasena i divlje trešnje kao živi spomenici žrtava genocida

Sadnjom posljednjih sadnica na Posestri kod Goražda okončan je jedinstven projekt, kojim stanovnici ovog grada zauvijek žele sačuvati sjećanja na genocid u Srebrenici. Memorijalna šuma sa 8.372 sadnice smrče, jasena i divlje trešnje, koje simboliziraju svakog ubijenog muškarca, ženu i dijete, te cvijetom Srebrenice na centralnom dijelu platoa, zasađene su zahvaljujući radnicima JP „Bosanskopodrinjske šume“, građanima BPK, ali i Srebrenice, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Srebrenika, Visokog i drugih bh. gradova.

– Cijeli projekt traje od proljeća 2016. godine, kada je započeta sadnja. Sve je završeno prema planiranom projektu, ali potrebno je još veoma mnogo truda da se ovo održi i unaprijedi – kaže Zibija Mehić, šef Sektora za uzgoj i zaštitu šuma u JP „Bosanskopodrinjske šume“.

Premijer BPK Emir Oković ističe da je podrška stigla i od Fonda za zaštitu okoliša, a da će, uz podršku Ministarstva turizma FBiH, uskoro početi i izgradnja Informativne kuće i igraonice za djecu.

– Inicijative postoje i za sadnju šume i za poginule borce i civile u BPK. Prioritetno je sistem učiniti održivim i odabrati upravitelja koji će razvijati i čuvati ovo područje – ističe Oković.

Izgradnja Memorijalne šume 8.372 započeta je na inicijativu goraždanskog muftije Remzije ef. Pitića.

– Kako je rekao Safvet–beg Bašagić u jednom svom stihu: „Kad radiš za narod, ne očekuješ pljeska, jer hvala od ljudi je k'o voda vrh pijeska.“ Kad se rade stvari za ideje, za više vrijednosti, kad se radi u ime dragoga Boga, onda to radiš samo zbog toga – istakao je Pitić.

Završetku radova na Posestri prisustvovale su i majke Srebrenice i predstavnici Općine Srebrenica.

U ime majki Srebrenice i žrtava genocida, Kada Hotić je poželjela da Memorijalna šuma 8.372 raste.

– Lijepo je osjetiti da jedno drvo pripada mom sinu, jedno drvo Munirinom Nerku, svakom pojedincu. Nema boljeg sevapa, jer kažu da i ako znaš da će sutra biti kijametski dan, ako imaš mogućnost, posadi drvo. Više dobara u ovome ima – poručila je Hotić.

www.bpkg.gov.ba/avaz.ba

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.