• OBJAVLJENO: 13.04.2018.
109 rođendan Osnovne škole „Ustikolina“ ( Foča u FBiH)
MLADA „ STARA“ ŠKOLA

Kada proslavite 109 rođendan, to je baš za čestitanje. A ako ste i pored tih godina i dalje mladi, puni elana, znanja, energije, spremni na nove izazove, uvijek sa osmjesima i sa pjesmom – to je već za divljenje.

Baš takva je Osnovna škola „ Ustikolina“ ( Foča u FBiH). „Stara“ a mlada škola.

Samo smo na kratko s njenim sjajnim đacima i nastavnicima podijelili radost 109 rođendana. Samo na kratko, ali sasvim dovoljno da spoznamo svo bogatstvo koje u sebi nose uposleni u školi, a učenice i učenici – posebno.

Na početku svečanosti održanoj ovim povodom, brojne roditelje, đake, goste pozdravio je direktor škole Mensad Arnaut, a čestitke je uputio i resorni kantonalni ministar Damir Žuga.

 

-Kroz našu školu u proteklih gotovo jedanaest decenija prošle su brojne generacije, veliki broj đaka. Škola je svo to vrijeme bila i ostala kuća znanja i izvor stotina stručnjaka koji su našli svoje mjesto u društvu. Danas, mi nastojimo da doprinesemo unaprjeđenju obrazovnog sistema tako da on u što većoj mjeri bude prilagođen vremenu u kome živimo i posebno potrebama đaka. Postigli smo dobre rezultate u protekloj školskoj godini, iako se naravno uvijek može i više i bolje. Mi, uz pomoć resornih institucija i lokalne zajednice, to i nastojimo učiniti.Posebno smo zadovoljni odnosom učenika prema nastavi i njihovom ukupnom kreativnošću, kako u redovnoj nastavi, tako i u vannastavnim aktivnostima. Njihovi uspjesi u školi i na nizu takmičenja u kojima su učestvovali pokazuju da nastavnici dobro i odgovorno rade svoj posao u školi koju pohađaju ukupno 122 učenika i učenice – kaže direktor škole.

Arnaut od projekata koji su nedavno realizovani izdvaja uspješnu sanaciju i modernizaciju školskih mokrih čvorova, u šta je investitor koji je želio ostati anoniman, uložio blizu 20 hiljada KM.

U školi se realizuje i važan projekat modernizacije nastavnog procesa instaliranjem savremene informatičke opreme u svim učionicama. Zahvaljujući tome, đaci ove škole postizaće još uspješnije rezultate.

A među njima, u ekipi učenika koji su posebno aktivni u nizu školskih sekcija je i Lejla Borović, dobitnica brojnih nagrada na školskim i međuškolskim takmičenjima.

-Zadovoljna sam nastavnim programom. Uspješno stičemo znanja na različite načine, na časovima i kroz vannastavne aktivnosti. Volim da da se angažujem u školskim sekcijama, a u svemu tome imamo punu podršku i pomoć nastavnika – rekla je Lejla.

Nastavnica bosanskog jezika Arnela Čengić ističe kako je ponosna na sve rezultate koje škola postiže.

– Razvili smo među đacima odgovornost prema nastavi i radu i ljubav prema školi i učenju. Mislim da je najbolji pokazatelj kakvi su uslovi za rad i angažovanje u vannastavnim aktivnostima, program koji je pripremljen za obilježavanje Dana škole – naglašava nastavnica Čengić.

A program je bio maštovit, razigran, raspjevan. Taman onakav kakav je i zasluživao rođendan mlade škole, „ stare“ 109 godina!

www.bpkg.gov.ba/ Novina “Glas Goražda”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.