• OBJAVLJENO: 17.04.2018.
Goražde
57.ROĐENDAN SREDNJE TEHNIČKE ŠKOLE “HASIB HADŽOVIĆ”

Dan škole 17.april koji se ujedno obilježava kao Dan tehnike, svečano je obilježen u prostorijama Srednje tehničke škole u Goraždu. Ovu svečanost uveličali su mnogobrojni uzvanici, učenici i profesori STŠ “Hasib Hadžović”, a posebnim programom učenici ove škole oduševili su mnogobrojne posjetitelje.

17.april, Svjetski dan tehnike, u Srednjoj tehničkoj školi “Hasib Hadžović” obilježava se kao Dan škole . Kako je Goražde dobijalo konture industrijskog grada javila se i potreba za osnivanjem jedne ustanove koja će pratiti tokove i iznjedriti kadrove koji će zadovoljiti potrebe lokalne zajednice. Tako je i osnovana Srednja tehnička škola “Hasib Hadžović” 1961.godine.Te davne 1961. godine, formirana je hemijska struka, a od 1964.godine upisana je prva generacija mašinskih tehničara. Prvi direktor ove ustanove,školske 1961/62. godine bio je Nićifor Nedeljković. U to vrijeme , ova škola nosi naziv Hemijska tehnička škola. Današnji naziv, srednja tehnička škola dobila je 1996. godine od kada nosi naziv istaknutog profesora matematike i nekadašnjeg direktora ove ustanove Hasiba Hadžovića. U srednjoj tehničkoj školi “Hasib Hadžović” do sada se vršilo obrazovanje u devet obrazovnih struka i dvanaest stručnih zvanja.

Tokom rata škola je pretrpjela ogromne štete, kao i druge ustanove u ovome gradu. Zahvaljujući donacijama Visokog saudijskog komesarijata, JEN-a, SOS Balkanes-a i UNESCO-a, zgrada škole je sanirana, ali je još uvijek nedostajala oprema za kabinete, kao i druga suvremena pomagala i knjige za školsku biblioteku. Teškim i marljivim radom njenih uposlenika, kao i profesora, ova škola nastavila je sa radom i u ratnom periodu. U to vrijeme u njenim prostorijama odvijala se nastava za sve srednje škole u Goraždu.

Zahvaljujući brojnim donatorima, prije svega međunarodnim organizacijama, danas škola raspolaže sa dobro opremljenim hemijskim , informatičkim , elektrotehničkim i kabinetom za izvođenje praktične nastave za mašinsku struku, te radionicom za izvođenje praktične nastave za građevinsku i saobraćajnu struku.

Kroz učionice ove škole prolazile su mnoge generacije i svaka je u sebi imala makar jednu umjetničku dušu. Jedna od takvih je učenica trećeg razreda Medicinske škole Emina Bogdanić. Još od svoje devete godine okusila je čari pisanja, da bi u svojoj 12 godini otkrila tajanstveni svijet poezije i jednu od svojih pjesama poklonila Danu škole.

Mnogobrojni gosti i bivši profesori ove škole uputili su čestitke te evocirali uspomene iz toga perioda, a to su ovaj put učinili prof. Alija Džemidžić, prof. Asim Prutina, te direktor Srednje tehničke mašinske škole iz Sarajeva, Hajrudin Granulo.

Nakon direktora STŠ”Hasib Hadžović” Rifeta Bečića, čestitke ovim povodom su uputili i kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damir Žuga, te gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović.

Sveačanost su upotpunili članovi literarno- dramske sekcije, školski hor i interpretator sevdalinki Safet Bučo.

www.bpkg.gov.ba/Novina “Glas Goražda”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.