• OBJAVLJENO: 13.07.2011.
Uprava civilne zaštite BPK-a Goražde
Prema donatorima upućeno pet projekata deminiranja

Uprava civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kandidovala je prema BH MAK-u, Centru za uklanjanje mina pet prioritetnih lokacija za deminiranje na prostoru BPK-a, ukupne površine cca 180.000 m2. Oni su te projekte uputili prema američkim donatorima za finansiranje, a kako nam je kazao direktor Uprave Ramo Živojević riječ je o veoma značajnim projektima. Predstavnici Američke ambasade, ističe on, trebali bi slijedeće sedmice obići lokacije te donijeti odluku i prihvaćanju finansiranja.

„Mi smo u stalnom kontaktu sa BH MAC-om kako bi dogovorili daljnje aktivnosti kada je u pitanju deminiranje tih lokacija. Sada trenutno jedna od lokacija je u progresu to je Jelah II, radovi su u toku, a izvođač je B TUN tim Federalne Uprave civilne zaštite. Završetak radova očekuje se krajem mjeseca avgusta. Također, u skorije vrijeme očekujemo i početak radova na lokacijama u naselju Kazagići. Mi se nadamo da će naši projekti ispuniti kriterije za finansiranje i da će do kraja mjeseca jula biti poznato koje će to površine u narednom periodu biti deminirane- istaknuo je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Ramo Živojević.

Obzirom da je sezona prikupljanja ogrijeva te šumskih plodova, direktor Živojević uputio je ovom prilikom apel građanima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da se ne kreću po označenim i sumnjivim površinama, te da ukoliko imaju saznanja o neeksplodiranim ubojitim sredstvima, da to prijave Civilnoj zaštiti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.