• OBJAVLJENO: 04.05.2018.
Obilježavanje 26. godišnjice organizovanja otpora
Započela manifestacija „Dani otpora u BPK Goražde“

U Goraždu je danas započela manifestacija „Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde“.

Nakon historijskog časa u svim osnovnim i srednjim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, uslijedila je tradicionalna ceremonija polaganja cvijeća i odavanja počasti šehidima i poginulim borcima na Centralnom spomen obilježju braniteljima BPK Goražde.

U ceremoniji polaganja cvijeća učestvovale su delegacije boračkih udruženja, zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i općina Foča i Pale u FBiH, Grada Goražda, 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, te druge delegacije.

Govoreći o četvrtom maju i sudbonosnim danima za odbranu ovog prostora, ratni komandant 31.drinske brigade Armije RBiH Abduselam Sijerčić Pelam je naglasio:

„Branioci koji su odmah na početku stali na bedeme ovog grada, koji su stali da brane ove prostore i stanovništvo i ljude unutar ovog prostora, nikad tokom odbrane nisu došli u situaciju da nam bilo kakvu ostave alternativu, izuzev da ovaj grad ostane slobodan i da spriječi neprijatelja u svojim namjerama. Mnogi na tom putu su dali svoje živote, mnogi od njih su dali svoje dijelove tijela, ali su časno i pošteno do kraja izdržali i sačuvali ovaj prostor i jedino parče Drine na ovoj slobodnoj teritoriji“.

On se osvrnuo i na poslijeratni period, na položaj bivših boraca, kao i na sve češće sudske procese koji se vode protiv branilaca.

„U našoj slobodnoj, demokratskoj Bosni i Hercegovini mi smo sad ljudi za odstrel, mi smo sad glavna meta lovaca na neke zločince. Pored svega toga, ja bih danas htio ispred veterana, možda posljednji put, da kažem i da se zakunem pred ovom omladinom da svaki borac koji je branio ovaj prostor, ne samo Goraždani već svi koji su bili u ovom prostoru i branili ga, da su časno i dostojanstveno obavljali taj posao. Želim da se nikada ne dovedu u situaciju i posumnjaju u bilo koga od tih ljudi. Nažalost, prepušteni smo sami sebi i danas je moja želja da pošaljem jednu poruku da ćemo mi dostojanstveno i dosljedno braniti svakog našeg optuženog i osumnjičenog branioca, od Krajine i Krajišnika pa sve do Istočne Bosne. Od državnih institucija, pogotovo od kantonalnih, zahtijevam da spriječe ovo maltretiranje boraca koje traje već dugi niz godina, jer mnogi smatraju da mi sami sebe treba da branimo. Djeci želim da poručim da se sjete naših zaboravljenih heroja, pjesama koje su nam pjevali. Pravite neke nove pjesme i budite ponosni na ove ljude koji su branili ovaj prostor“- poručio je Pelam.

Prigodne riječi povodom današnjeg datuma uputio je i premijer BPK-a Goražde Emir Oković.

On je osvrćući se na te dane kao i na aktuelnu situaciju naglasio: „Mi danas imamo jedno nedovršeno državno uređenje, mi danas imamo mogućnost da se organizujemo i udružujemo na razne načine kroz udruženja, političke partije, mi danas imamo sedam ili osam polaganja cvijeća a to je možda trebalo biti samo jedno, imamo nedovršenu priču spomen obilježja i veliki broj predstavnika institucija koje prolaze jedna pored druge i ne javljaju se jedni drugima, ali se to sve dešava u BiH.

Dakle, mi imamo državu BiH koja ima dovoljno demokratije za sve ove aktivnosti i za sve ono što se dešava. Svjesni smo da je ovo zaista jedno teško tranzicijsko vrijeme koje proizvodi sve ovo. Mi imamo svake druge godine izbore koji imaju svoju boju i koji frustriraju ovaj narod, a mogu reći i pripadnike boračke populacije za sve ono što gledaju, a što nam se dešava.

Mi imamo BiH koju ćemo izgraditi i gdje ćemo sve ove probleme otkloniti i živjeti u jednoj suverenoj, nezavisnoj BiH koja će obezbijediti svima nama prosperitet. Danas želim da kažem da ćemo dovršiti ovo spomen obilježje koje se može vidjeti u projektu kako je to zamišljeno i kako će izgledati. Želimo s ovog mjesta krenuti na pravi način, dostojanstveno obilježiti sve ono što se dešavalo na ovim prostorima i pozvati sve da probamo biti što je moguće jedinstveniji u svim ovim aktivnostima koje vodimo“ – kazao je premijer Oković.

U okviru ove centralne svečanosti, na kojoj je nastupio hor Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ upriličena je prezentacija fotografija sa izgledom novog, redizajniranog Centralnog spomen-obilježja braniteljima, kao i cijelog kompleksa na kojem je ono izgrađeno.

Delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a, Grada Goražda, općina Foča i Pale u FBiH, boračkih udruženja i 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka učestvovale su i u ceremonijama polaganja cvijeća i odavanja počasti na šehidskom mezarju u Kolijevkama i Spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda.

U džamiji Kajseriji u Goraždu, u organizaciji Muftijstva goraždanskog, održan je tevhid na kojem je proučena dova svim šehidima.

Također, u holu Centra za kulturu upriličena je izložba ratne fotografije i naoružanja iz kućnih radionica.

Preostale današnje aktivnosti u sklopu Programa obilježavanja Dana otpora, uključit će promociju knjiga autora Džebraila Bajramovića, kao i predstavu u izvedbi Teatra mladih Goražde pod nazivom „O maju su nam pričali“.

Promocija knjiga održat će se u Maloj sali Centra za kulturu s početkom u 18.00 sati, dok će se pozorišna predstava održati u Kino sali Centra za kulturu s početkom u 19.30 sati.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.