• OBJAVLJENO: 14.05.2018.
Studijska grupa iz Makedonije, predvođena domaćinima DVV International - Uredom za Bosnu i Hercegovinu, posjetila Goražde
Ukazano na važnost regionalne razmjene iskustava i jačanja kooperativnog odnosa na polju obrazovanja odraslih

Djelovanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na polju obrazovanja odraslih je kao primjer dobre prakse prepoznato kako u okvirima Bosne i Hercegovine, tako i izvan njih. Dokaz tome jeste i studijska grupa iz Makedonije koja je, predvođena domaćinima DVV International – Uredom za Bosnu i Hercegovinu, u posjeti Goraždu boravila u četvrtak, 10. maja 2018. godine.

Učesnici studijske posjete bili su predstavnici ključnih aktera na polju obrazovanja odraslih u Republici Makedoniji među kojima su Centar za obrazovanje odraslih Republike Makedonije, Nacionalna agencija za evropske obrazovne programe i mobilnost, Centar za cjeloživotno učenje Skoplje kao i predstavnici pet otvorenih građanskih univerziteta za cjeloživotno učenje i to iz Skoplja, Gostivara, Tetova, Strumice i Negotina.

Učesnicima je u okviru posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde dobrodošlicu poželio i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport  Damir Žuga te ukazao na važnost regionalne razmjene iskustava i jačanja kooperativnog odnosa kako na polju obrazovanja odraslih, tako i na svim drugim poljima.

Pored ministarstva nadležnog za pitanja obrazovanja odraslih, gosti iz Makedonije su posjetili i dvije organizacije koje su do sada bile nosioci razvoja sistema obrazovanja odraslih u ovom kantonu. Prva od njih je JU Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde gdje su se učesnici upoznali sa načinom rada i aktivnostima obrazovanja odraslih koje škola provodi, a također i sa prostorom i radionicama u kojima se navedene aktivnosti implementiraju.

S druge strane, svoje djelovanje u dosadašnjim procesima predstavili su i članovi Udruženja „ALDI“ Goražde, nevladine organizacije koja je kroz brojne projekte duboko involvirana u razvoj sistema i koja je do sada imala koordinirajuću ulogu u strateškom planiranju razvoja obrazovanja odraslih u ovom kantonu.

Studijska grupa iz Makedonije je u posjeti Bosni i Hercegovini boravila od 7. do 11. maja te u tom periodu, osim u Goraždu, održala sastanke i sa predstavnicima ustanova/organizacija aktivnih na polju obrazovanja odraslih u Sarajevu, Srebrenici i Bratuncu.

www.bpkg.gov.ba/ DVV International-Ured za BiH

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.