• OBJAVLJENO: 06.06.2018.
Završnoj konferenciji Inicijative za lokalne vlasti u Sarajevu, na kojoj su predstavljeni neki od ključnih problema s kojima se suočavaju građani na lokalnom nivou, prisustvovao i premijer BPK-a Goražde Emir Oković
Potaknuti dalju suradnju i koordinaciju između lokalnih samouprava

Lokalne zajednice u svim dijelovima BiH imaju slične probleme. Pristup rješavanju može biti različit, ali generalno rješenje je pronaći način za bolje upravljanje ekonomskim razvojem, kao i bolja raspodjela novca u cilju unaprjeđenja učinkovitosti rada.

Nalazi su to iz izvještaja grupe eksperata okupljenih u Zajedničku komisiju za lokalne vlasti koji su obišli BiH i razgovarali sa predstavnicima lokalnih nivoa vlasti, civilnog društva i drugim akterima da bi utvrdili sistemske probleme koji ometaju rad lokalnih vlasti.

Član Zajedničke komisije Mladen Milanović u današnjoj izjavi novinarima u Sarajevu kazao je da je primijećen problem finansiranja općina od viših nivoa (iz indirektnih poreza).

– Smatramo da taj sistem mora da se promijeni, da bude više stimulativan. Ta sredstva (po svojoj suštini) treba da budu razvojnog, a ne samo potrošnog karaktera – naglasio je.

Spomenuo je i pitanje pružanja zajedničkih usluga odnosno pronalazak institucionalnog oblika kako se usluge mogu pružati za više općina odjednom. Za tu komisiju značajno je i pitanje podjele i preklapanja nadležnosti između raznih nivoa, a predlažu da to (između ostalog) bude riješeno osnivanjem različitih funkcionalnih agencija.

– Funkcionalne agencije su oblik organiziranja općina (ili kantona) čak i drugih aktera (kao što su donatori, privatni investitori) oko zajedničkih projekata koji mogu da objedine interese različitih zajednica – naglasio je.

Šef Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Lars Gunnar Wigemark istaknuo je važnost razmatranja načina za bolju raspodjelu novca u cilju unaprjeđenja učinkovitosti.

Ukazao je i da su načelnici i gradonačelnici u raznim dijelovima ove države (bez obzira na stepen razvoja lokalne zajednice) suglasni da lokalne zajednice uplaćuju mnogo više novca u sistem nego što im se to iz sistema vraća.

– To utječe ne samo na kvantitetu nego prvenstveno na kvalitetu usluga i to one esencijalne oblasti (zdravstvo, obrazovanje, lokalnu infrastrukturu) – naglasio je.

Podsjeća i da je glavna ideja Inicijative potaknuti dalju suradnju i koordinaciju između lokalnih samouprava, a takvim pristupom moguće je ostvariti uštede što, kako je kazao, neki od njih već i rade.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andreea Rauber Saxer ističe da su općine važne jer pružaju usluge građanima a ako neka od tih usluga nije dobra njihova je to odgovornost.

– Ako za građane želimo bolje usluge, potrebno je napraviti promjene u samim općinama (procijeniti kvalitetu usluga, smanjiti stepen korupcije i pospješiti suradnju među općinama). Međutim, potrebne su i daljnje reforme, izvršiti fiskalnu decentralizaciju (spustiti više novca s viših nivoa vlasti ka nižim), jasnu podjelu nadležnosti. Da bi se to postiglo općine moraju djelovati zajedno i govoriti jednim glasom, a način da se to postigne je savez općina i gradova – smatra ona.

Na važnost lokalnih zajednica ali i ekonomske razlike među njima ukazao je i federalni premijer Fadil Novalić te istaknuo važnost načina kako servisiraju građane.

– Velika je razlika između lokalnih zajednica, a ovaj projekt ima tu dimenziju da se ujednači kvaliteta usluga i približi građanima tamo gdje to nije slučaj – naglasio je.

Inicijativa za lokalne vlasti pokrenuta je u oktobru 2017. godine s ciljem utvrđivanja zajedničkih izazova u djelovanju lokalnih vlasti koji sprječavaju učinkovito pružanje usluga građanima. Inicijativu podržavaju Evropska unija, Ambasada Švicarske i USAID.

www.bpkg.gov.ba/www.fokus.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.