• OBJAVLJENO: 07.06.2018.
Predstavljanju Eu4Business projekta u sjedištu Delegacije EU u BiH prisustvovao i premijer BPK-a Goražde Emir Oković
Za podršku bh. ekonomiji 16,1 milion eura

Evropska unija i Savezna Republika Njemačka nastavljaju sa podrškom BiH i njenoj ekonomiji na putu ka članstvu u EU. Najnoviji projekat Eu4Business za cilj ima da kroz finansijsku i tehničku podršku omogući kompanijama, farmerima i preduzetnicima da budu konkurentniji, te da bolje iskoriste svoje poslovne šanse i inovativne potencijale kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Predstavljajući projekat danas u Sarajevu Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH, istakao je kako je projekt vrijedan 16,1 milion eura, od čega EU izdvaja 15 miliona eura, a Njemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj 1,1 milion eura.

– Projekt će ojačati kapacitete BiH za ekonomski rast, a fokus će biti na izvozno-orijentisanim sektorima, na turizmu, poljoprivredno prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju i preduzetništvu, kazao je Wigemark.

Christine Constanze Hohmann, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH naglasila je ovom prilikom kako će projekt pomoći lokalnom nivou da privuku investicije i stvore nova radna mjesta.

– BiH ima dobre, kvalitetne proizvode samo im treba mala pomoć da budu još konkurentniji, istakla je Hohmann.

Projekt koji traje do marta 2020. godine provode GIZ, UNDP i ILO u saradnji sa domaćim institucijama, a kako je kazala Brigitte Heuel-Rolf, direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru direktni korisnici projekta su kompanije, farmeri, poduzetnici i mladi koji tek započinju posao. Javni pozivi za dostavljanje prijedloga projekta bi prema njenim riječima trebali biti raspisani krajem godine.

Od ukupne vrijednosti projekta za bespovratna sredstva namijenjena domaćim firmama planirano je 10 miliona eura, a od projekta se, između ostalog, očekuje implementacija 100 projekata, pokretanje 80 novih biznisa, te povećanje izvoza, ali i prihoda od prodaje u turizmu i poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Projekt bi trebao da poveća investicije na nivou kompanija, da poveća poslovnu uspješnost kompanija, da ojača konkurentnost, stvori nova i zadrži postojeća radna mjesta, te da poboljša poslovno umrežavanje.

www.bpkg.gov.ba/www.oslobodjenje.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.