• OBJAVLJENO: 07.06.2018.
Press konferencija ministra za privredu
Predstavljen Progam razvoja poduzetništva i obrta za 2018. godinu

Za Program subvvencija u poduzetništvu i obrtu u 2018. godini Ministarstvo za privredu planiralo je sredstva u iznosu od 100.000,00 KM.

Resorni ministar Anes Salman predstavio je ovaj program, na koji je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dala saglasnost na svojoj posljednjoj sjednici.

Kao i do sada, planirano je da se dio sredstava po ovom programu realizuje kroz projekte kao pomoć za unaprjeđenje postojećih obrta, dok će jedan dio sredstava biti predviđen za očuvanje djelatnosti i poboljšanje uslova poslovanja.

– Planirali smo da 80 posto sredstava, kako je to predviđeno normativima i metodološkim uputstvima, realizujemo putem javnog poziva i ostaju, dakle, rezervna sredstva ukupne vrijednosti od 20 posto za finansiranje putem zahtjeva. Na taj način ćemo omogućiti i osigurati uslove da obrtnici mogu da osiguraju opstojnost, da im se pomogne u smislu nabavke opreme i materijala, kao i finansiranja svih onih aktivnosti koje će omogućiti da oni nesmetano posluju i nastave svoje poslovanje u narednom periodu – istakao je ministar.

U skladu s ranijom praksom, obrtnici će moći aplicirati samo za jedan specifični cilj programa, dakle za dodjelu sredstava za projekat ili kroz podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava. Maksimalni iznos sredstava za projekte, u skladu s ovim programom, predviđen je u iznosu do 6.000,00 KM, dok će maksimalna sredstva na osnovu zahtjeva iznositi 2.000,00 KM.

Javni poziv po ovom programu bit će objavljen naknadno.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.