• OBJAVLJENO: 05.07.2018.
Održana  press konferencija Izvještajno-prognozne službe Ministarstva za privredu BPK Goražde
Govorilo se o poduzimanju agrotehničkih mjera u cilju zaštite voćnih kultura

U cilju prestavljanja agrotehničkih mjera u vezi sa zaštitom voćnih kultura od najezde malog mrazovca, poznatijeg kao „zeleni crv“,  u organizaciji Izvještajno-prognozne službe Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održana press konferencija na kojoj je o ovom problemu govorila Sadeta Ahmetović, viši stručni saradnik za izvještavanje i prognozu.

Kako je istaknuto, veliki broj stabala voća na području BPK Goražde na kojima se prethodno nisu provodile mjere zaštite, je oštećen,  tako da je prinos na tim stablima umanjen ili je u potpunosti izostao.

Zakon o zaštiti zdravlja bilja propisuje vlasnicima obavezu praćenja kretanja štetnih organizama na bilju kao i provođenje mjera zaštite u cilju suzbijanja i spriječavanja daljeg širenja štetnih organizama.

„Radi se o štetniku koji ima jednu generaciju godišnje a štetu pričinjavaju gusjenice koje su zelene boje sa karakterističnim načinom kretanja. Pojavljuju se krajem mjeseca marta i uništavaju mlade listove, pupove i cvjetove,  a dešava se da prouzrokuju golobrst (potpuni gubitak lisne površine stabala uzrokovan djelovanjem štetnika) – kazala je Sadeta Ahmetović

Ona je pojasnila da, ukoliko se ne izvrši odgovarajuća zaštita, ovi štetnici preživljavaju na stablima i naredne godine ponovo nanose štetu, zbog čega je neophodno poduzeti sve potrebne mjere na njihovom suzbijanju.

– U proljeće se razvijaju gusjenice koje dalje nastavljaju svoj razvoj i pojavljuju se kao prenosioci brojnih zaraznih bolesti. Kao mjere zaštite, u ovom periodu, potrebno je izvršiti obradu tla oko stabla  u cilju uništavanja kukoljica u tlu, a samim tim će se spriječiti izlazak leptira. Na jesen, kao kao jedna od mjera koja se može primjeniti, to je postavljanje ljepljivih traka oko debla na koje se lijepi ženka – ističe Ahmetović.

O daljim mjerama zaštite poljoprivredni proizvođači biće na vrijeme obavješteni, a za sve potrebne informacije mogu se obratiti Izvještajno-prognoznoj službi Ministarstva za privredu i službenicima koji obavljaju izvještajno-prognozne poslove zaštite poljoprivrednog bilja u Gradu Goraždu i općinama Pale i Foča u Federaciji Bosne i Hercegovine

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.