• OBJAVLJENO: 11.07.2018.
Goražde
Poruke i ruže iz Goražda zaplovile prema Srebrenici

Bol sa Srebrenicom danas dijele i Goraždani, stanovnici još jedne nekadašnje „zaštićene zone“ UN-a kojoj je bila namijenjena slična sudbina.

 U 11.07 sati goraždanski sportisti, članovi Rukometnog kluba „Radnički“ te jedan broj građana, ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ simbolično su krenuli u šetnju ulicama grada kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

Noseći poruke „Ne zaboravi Srebrenicu“, „Da se ne ponovi“ i druge stigli su na most „Žrtava genocida u Srebrenici“ gdje su uz učenje Fatihe, u Drinu spustili ruže u znak sjećanja na žrtve Srebrenice.

Trener Rukometnog kluba „Radnički“ Haris Fidahić kazao je da mladi članovi ovog kluba svake godine obilježavaju datum koji otvara rane svakog građanina ove države.

– Već sedam godina na ovaj način dijelimo bol i tugu Srebrenice i ovo je naš mali doprinos žrtvama i porodicama ubijenih i poruka da nikada nećemo zaboraviti 11. Juli 1995. godine. Svjesni smo da je Goražde moglo biti druga Srebrenica i to je dodatni motiv da prenosimo istinu budućim generacijama – kazao je Fidahić.

– Kako bi odali počast žrtvama na ovaj simboličan način okupili smo sve selekcije kluba. Ova djeca u nisu bila ni rođena kada se dogodio genocid, pa je namjera da i kod njih  njegujemo kulturu sjećanja na ovaj zločin – kazao je trener RK „Radnički“ iz Goražda.

www.bpkg.gov.ba /FENA

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.