• OBJAVLJENO: 15.08.2018.
Posjeta federalne ministrice okoliša i turizma
Iskazano zadovoljstvo podrškom resornog federalnog ministarstva u realizaciji projekata iz oblasti okoliša i turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je boravila u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde gdje se susrela s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti kantona te JP “Bosansko-podrinjske šume”.

Ona je istakla da je ovo jedna u nizu njenih posjeta Bosansko-podrinjskom kantonu te izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s kantonalnim institucijama, kao i institucijama na nivou Grada Goražda.

Ministrica Đapo je podsjetila da je putem federalnog ministarstva na čijem je čelu i uz podršku Vlade Federacije u posljednje tri godine podržan veliki broj projekata iz oblasti turizma i zaštite okoliša na području Bosansko-podrinjskog kantona.

Fokus je bio na projektima energetske efikasnosti, a posljedni od njih odnosio se na sanaciju krova i utopljavanje OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ te krovopokrivačke radove na 14 stambenih zgrada u Vitkovićima.

– Pored toga, imali smo čitav niz projekata iz oblasti turizma. Mislim da je u ekološkom smislu, u pogledu energetske efikasnosti Goražde povuklo jako puno sredstava za obnovu škola ili javnih institucija i ono što je još ostalo Goraždu jeste da se razvija u oblasti turizma, jer mislim da je rijeka Drina veliki potencijal Goražda i da se tu zaista Goražde treba orjentisati na razvoj turističkih potencijala – kazala je federalna ministrica Đapo.

Kako je istaknuto, ukupan iznos sredstava koji je putem resornog federalnog ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša FBiH odobren za projekte na području Bosansko-podrinjskog kantona u prošloj godini iznosi 900.000,00 KM.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga ponovo je istakao značaj podrške Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te podsjetio da je veliki broj ovih projekata realizovan u oblasti obrazovanja kroz utopljavanje objekata osnovnih i srednjih škola.

– Danas smo ministricu upoznali sa realizacijom tih projekata, do koje faze se došlo i predstavili naše ciljeve u narednom periodu, šta očekujemo od ministarstva i koje projekte pripremamo. U svakom slučaju, ponosni smo i zaista zahvalni ministrici na posljednoj odluci od 100.000,00 KM za našu Gradsku dvoranu. Mislim da će se uključiti i Vlada kantona i Grad Goražde da odvoje dodatna finansijska sredstva kako bismo cjelokupan projekat zaokružili i imali jedan objekat koji bi služio svojoj svrsi, a to je okupljanje mladih sportista – kazao je ministar Damir Žuga.

On je dodao da je Vlada kao prioritet za naredni period izdvojila razvoj turizma, te istakao da je na posljednjoj sjednici Vlade izdvojeno devet prioritetnih projekata u ovoj oblasti.

– Sa tim projektima ćemo u narednom periodu aplicirati prema ovom ministarstvu. Ono što posebno treba naglasiti jeste da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem svog fonda, a zahvaljujući preporuci ovog ministarstva i druge međunarodne organizacije su sufinansirale projekte u ovom kantonu, a kada imamo jednu sinergiju i dobre projekte, kako je to rekla i resorna ministrica, rezultati neće izostati – zaključio je ministar Žuga.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.