• OBJAVLJENO: 12.09.2018.
Podršku projektu pružili Vlada BPK-a Goražde i resorno ministarstvo
Dom zdravlja „dr Isak Samokovlija“ dobio novu, modernizovanu laboratoriju

Danas je svečano otvorena obnovljena i modernizovana laboratorija u Domu zdravlja „dr Isak Samokovlija“ u Goraždu.

Obnovljenu laboratoriju svečano su otvorili premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i direktor Doma zdravlja Edin Čengić, a svečanosti je, uz ostale zvanice, prisustvovala i ministrica za zdravstvo, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija.

Kako je ovom prilikom istakla resorna ministrica, rekonstrukcija i opremanje laboratorije urađeni su u sklopu Projekta proširenja obima, kvaliteta i vrste laboratorijskih usluga u Domu zdravlja Goražde za čije sufinansiranje su iz budžeta Ministarstva izdvojena sredstva u iznosu od 11.200,00 KM.

Koristeći se prilikom, direktor Doma zdravlja iskazao je zahvalnost Vladi, resornom ministarstvu te Gradu Goraždu na podršci ovom projektu.

– Zahvaljujući informatizaciji naše laboratorije bićemo u mogućnosti da radimo sve veći broj laboratorijskih usluga, a našim građanima različite usluge biće dostupnije. Slobodno mogu reći da je ova laboratorija najopremljenija u ovom našem širem regionu – kazao je direktor Doma zdravlja Edin Čengić.

Kako je istaknuto, rad u laboratoriji od sada će biti znatno unaprijeđen.

– Opremanjem laboratorije ubrzao se proces rada. Sada smo u mogućnosti da uvedemo nove analize, tako da smo već u prošlom mjesecu uveli dvanaest novih analiza. To su reproduktivni hormoni koji su jako bitni, jer su pacijenti dosad išli u Sarajevo. Imamo i lipidne statuse gdje možemo da izračunamo riziko faktore za eventualne srčane i moždane udare. Mi, otprilike, dnevno uradimo oko 2000 analiza, što znači da dnevno imamo otprilike od devedeset do sto pacijenata – kazao je  šef laboratorije Mersudin Selimović.

Iskazano je zadovoljstvo što će ovaj projekat, između ostalog, omogućiti da se poveća nadzor nad zdravljem pacijenata kroz intezivniji preventivni rad i rano otkrivanje eventualnih malignih bolesti, čime će se skratiti i vrijeme liječenja te umanjiti različiti izdaci koji terete Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.000,00 KM.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.