• OBJAVLJENO: 14.09.2018.
Predsjedavajuća Skupštine i premijer BPK-a Goražde boravili u radnoj posjeti općini Pale u FBiH
Potpisan ugovor o dodjeli finansijskih sredstava sa sufinansiranje projekta sanacije lokalnog puta za Gornje i Donje Brdariće

Vlada BPK Goražde sufinansira projekte od velikog značaja za razvoj infrastrukture u ruralnom području općine Pale u FBiH

U radnoj posjeti općini Pale u FBiH juče su boravili predsjedavajuća Skupštine i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Aida Obuća i Emir Oković. Na sastanku sa načelnikom ove općine Asimom Zecom razgovarano je o problemima s kojima se susreće ova lokalna zajednica, a ovom prilikom potpisan je i ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za sufinansiranje projekta sanacije lokalnog puta za Gornje i Donje Brdariće.

Vrijednost projekta je 280.000 KM a sredstva za njegovu realizaciju, uz Vladu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općinu Pale u FBiH, obezbijedio je IFAD. Prema riječima premijera Okovića, pomoć IFADA-a za realizaciju ovakvih projekata na području našeg kantona je od velikog značaja, ističući činjenicu da Vlada BPK Goražde i općina Pale u FBiH   uz njihovu pomoć u ovoj godini realizuju već drugi projekat.

„Činjenica je da se IFAD vratio na područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina u njegovom sastavu. Ove godine urađen je putni pravac na lokalitetu Prešprice koji su  zajednički finansirali  Vlada BPK Goražde, Općina Pale u FBiH i IFAD. Vrijednost projekta je 280.000 KM, a Vlada BPK Goražde donijela je odluku o njegovom sufinansiranju u iznosu od 40.000 KM. Radi se o postavljanju nove asfaltne podloge u dužini oko deset kilometara na ova dva putna pravca. Cilj realizacije ovakvih projekata je razvoj infrastrukture u ruralnim područjima koja će omogućiti lokalnom stanovništvu bolje uslove za život na području ove lokalne zajednice koja je veoma značajna za razvoj Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“ –istaknuo je premijer Oković.

Riječi zahvalnosti na pomoći koju su pružili premijer i Vlada BPK Goražde na realizaciji ovog  projekta  ovom prilikom uputio je načelnik općine u FBiH Asim Zec.

„ Pored IFAD-a koji ovaj projekat sufinansira u iznosu od 200.000 KM i Vlade BPK Goražde koja je obezbijedila 40.000 KM, obaveza općine Pale u FBiH je da obezbijedi učešće u sufinanisranju u iznosu  od  40.000 KM do okončanja radova. Nadam se da ćemo to uspjeti i da će mještani sela Donji i Gornji Brdarići imati dobar putni pravac koji će biti presvučen novom asfaltnom podlogom“-riječi su načelnika općine Pale u FBiH Asim Zec.

U okviru posjete općini Pale u FBiH, predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća sastala se sa predsjednikom Udruženja penzionera Pale FBiH Džemalom Omerovićem s kojim je razgovarala o aktuelnoj problematici ove populacije. Predsjednik Udruženja penzionera, ukazao je na težak položaj 106 članova ovog udruženja, od kojih je većina u stanju socijalne potrebe.

Pomoć kantonalnih vlasti kako bi se ovakvo stanje popravilo neće izostati, kazala je tim povodom predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.