• OBJAVLJENO: 14.09.2018.
Potpisan ugovor s izvođačem radova
Najavljen skori početak radova na rekonstrukciji i modernizaciji ulice „1.slavna višegradska brigada”

U skladu s ranijim najavama, danas je potpisan Ugovor o izvođenju radova na sanaciji i modernizaciji ulice „1. slavna višegradska brigada u Goraždu.

Ugovor su potpisali premijer Bosansko-podrinjskog knatona Goražde Emir Oković, u ime naručioca radova i direktor firme „Goraždputevi“ d.d. Goražde Midhat Oković, u ime izvođača radova.

Kako ističe direktorica Kantonalne direkcije za ceste Izeta Jahić, ovaj projekat je u pripremi  još od ranije, ali se sa njegovom realizacijom kasnilo zbog toga što se čekalo na završetak radova na sekundarnoj vodovodnoj mreži.

Prema njenim riječima, radovi će uključiti potpunu rekonstrukciju i modernizaciju kolovoza i trotoara.

– Radi se o obimu radova u smislu frezanja postojećeg asfalta, odnosno postojećeg kolovoznog zastora, postavljanju novog kolovoza i uređenju pješačke staze pored samog kolovoza u ulici „1.slavna višegradska brigada“. Planirali smo uraditi negdje oko 430 metara ove ulice, a to je negdje do Industrijske zone „Pobjeda“ – pojasnila je Jahić.

Kako ističe premijer Emir Oković, ovi radovi dio su planova Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na ukupnoj rekonstrukciji i sanaciji regionalne ceste R-448. S tim ciljem Vlada je ušla i u Projekat unaprjeđenja institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta u Industrijskoj zoni „Pobjeda“ i priključnih saobraćajnica koji će se realizovati u saradnji s Gradom Goraždom i privrednim društvima koji posluju unutar ove industrijske zone.

– Ovih dana ćemo da potpišemo ugovor, prije svega, sa Gradom Goraždom i firmama iz industrijske zone „Pobjeda“ budući da  kompletan ovaj projekat svoje ishodište ima na parking prostoru ispred industrijske zone. Za ove namjene i ovaj projekat smo najveći dio sredstava već obezbijedili – istakao je premijer Oković.

S tim u vezi, on je pojasnio da su sredstva u ukupnom iznosu od 160.000,00 KM sa kojima će Kanton i Grad učestvovati u ovom projektu obezbijeđena putem federalne Vlade i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, a u finansiranju projekta učestvovat će i preduzeća iz pomenute industrijske zone.

– Na ovaj način ćemo dobiti ljepši izgled uže gradske jezgre, savremeniju infrastrukturu i ljepši izgled ove industrijske zone koja pravi odlične rezultate i koja je generator razvoja na ovom području – kazao je premijer.

Direktorica Kantonalne direkcije cesta Izeta Jahić podsjetila je da su radovi u ulici 1.slavne višegradske brigade zapravo nastavak projekta rekonstrukcije i asfaltiranja ulice Meha Drljevića.

– Radit ćemo otprilike isti kvalitet radova. Planirali smo postavljanje granitnih ivičnjaka duž trotoara, odnosno pješačke staze u toj ulici, tako da se nadam da ćemo imati ljepši izgled ovog dijela grada – zaključila je ona.

Vrijednost ugovora je oko 200.000,00 KM, a očekuje se da će radovi na rekonstrukciji započeti ubrzo nakon potpisivanja ugovora.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.