• OBJAVLJENO: 05.10.2018.
5. oktobar, Svjetski dan učitelja obilježen i u BPK Goražde
Upriličen prijem za prosvjetne radnike s prostora BPK Goražde

Povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, u organizacijji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja danas je upriličen tradicionalni prijem za predstavnike prosvjetnih radnika iz odgojno-obrazovnih ustanova s prostora našeg kantona. Prijemu je prisustvovao i premijer BPK Goražde Emir Oković.

Čestitke prosvjetnim radnicima na današnjem prijemu uputili su premijer Oković i ministar Žuga,  a ovo je ujedno bila i prilika da se razgovara o značaju prosvjetnih radnika u razvoju cjelokupnog društva i razvoju budućih generacija. Takođe, razgovarano je i o infrastrukturnim projektima koji su do sada realizovani te nastavku aktivnosti koje će dovesti do boljeg položaja prosvjetnih radnika.

„Ono što je za nas bilo prioritetno jeste prije svega opremanje objekata i ulaganje u kadrove. Kada govorimo o opremanju, s ponosom  možemo reći da smo tri školska objekta u potpunosti opremili. To su Osnovna škola „ Fahrudin Fahro Baščelija“, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ a  toku je tender za završetak radova na osnovnoj školi u Vitkovićima, krovnu rekonstrukciju na Osnovnoj školi „Husein ef.Đozo“ i kompletno utopljavanje OMŠ „Avdo Smailović“. Kada  govorimo o statusu nastavnika, mi smo se potrudili da niti jedan nastavnik ne ostane bez radno- pravnog statusa, a znamo da bi on trebao biti bolji i kvalitetniji i to je nešto što svi podržavamo i cijenimo a ostaje nam da vidimo koliko će se moći napredovati u tom pogledu“-riječi su premijera BPK Goražde Emira Okovića.

Za  poboljšanje uslova u obrazovanju i statusa prosvjetnih radnika od velikog je značaja socijalni dijalog koji Ministarstvo za obraozvanje, mlade, nauku, kulturu i sport ima sa Sindikatom osnovnog i srednjeg obrazovanja.

„ Iskoristili smo priliku da napravimo jedan kratki rezime šta je to da sada urađeno u sistemu obrazovanja te podsjetili na važnost socijalnog dijaloga koji imamo sa sindikatom. Ministarstvo će nastojati da u saradnji sa sindikatom zagovara poboljšanje standarda i cjelokupne situacije u odgojno- obrazovnim ustanovama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“ – kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga.

O položaju prosvjetnih radnika ovom prilikom govorio je i predsjednik Kantonalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Eldin Isanović.

„Čast i ponos je biti prosvjetni radnik. Nažalost, u posljednje vrijeme prosvjetni radnici su po svom materijalnom statusu dosta niži  u odnosu na ostale evropske zemlje, a  ono što sindikat nastoji  jeste da se materijalni status i položaj uposlenika u obrazovanju, koliko god može poveća. Podržavamo dosta odluka Ministarstva i od Vlade, ali isto tako tražimo da se podignu određeni standardi. Kao što je poznato standardi u životu se stalno mijenjaju, cijena rasta potrošačke korpe iz dana u dan se mijenja,  međutim,  položaj po pitanju finansijskih sredstava naših uposlenika na istom je nivou. Ono što je kolektivnim ugovorima i zakonom definisano  tražimo da se maksimalno i implementira“-ističe Isanović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.