• OBJAVLJENO: 24.05.2005.
Završena 44. Smotra naučno- tehničkog stvaralaštva mladih BiH
Goražde bilo dostojan domaćin!

U organizaciji Udruženja za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH i Udruženja tehničke kulture Bosansko-podrinjskog kantona, ovog vikenda, 20.,21.i 22.05.2005.godine u Goraždu je održana 44. Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih BiH.

Na ovoj najznačajnijoj godišnjoj manifestaciji učenika osnovnih škola u oblasti tehničke kulture i naučno-tehničkog stvaralaštva u BiH koja je održana pod pokroviteljstvom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, učestvovalo je više od 500 mladih tehničara i njihovih mentora.

Mladi tehničari iz deset kantona Federacije, te Višegrada, Sokoca i Trebinja, iz Republike Srpske, koji su na svojim školskim, općinskim i kantonalnim smotrama postigli najbolje uspjehe, prezentirali su svoja znanja u 57 različitih discilpina: u teorijskom i praktičnom radu, na više od deset tematskih izložbi, u rješavanju problemskih zadataka, te u više različitih sportsko-tehničkih disciplina.

Najviše uspjeha na ovoj smotri imali su učenici iz Sarajevskog kantona. U ekipnim disciplinama “Zlatni točak tehnike” dobili su Haris Kašmo, Elvis Rudonja, Ilma Karaman i Faruk Zunđa sa mentorom Samirom Arapčićem iz OŠ “Izet Šabić” iz Vogošće.
Drugo mjesto pripalo je ekipi OŠ “Hamdija Kreševljaković” iz Sarajeva u sastavu: Muhamed Plakalo, Aida Kamenčić, Minela Guta i Mirnesa Merdović, sa mentorom Maricom Pažin, dok je “Bronzani točak” osvojila ekipa OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” iz Sarajeva s učenicima Berinom Cocalić, Ahmedom Džanom Jasenkovićem, Aminom Arnautović i Selverom Šećerkadićem, te nastavnicom Nihadom Begić.

Učenici su dobili i pojedinačna priznanja, a pored učenika iz Sarajevskog kantona, po uspjehu su iza njih učenici iz Zeničko-dobojskog kantona, kao i Tuzlanskog kantona.

Prema riječima Muhameda Suljića, predsjednika “Udruženja za naučno-tehnički odgoj mladih BiH, odličan uspjeh pokazali su i učenici iz Srednje-bosanskog kantona, kao i učenici, domaćini Smotre, iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Sve u svemu, ovog vikenda Goražde je bilo u znaku mladih tehničara, koji su na najbolje mogući način pokazali šta znaju, a znaju mnogo, sudeći po raznovrsnim inovacijama, izložbama i velikom trudu koji su uložili kako bi na dostojan način predstavili grad i kanton iz kojeg dolaze.

Slijedeća, 45 smotra naučno- tehničkog stvaralaštva mladih BiH, trebala bi da se održi u gradu Mostaru.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.