• OBJAVLJENO: 10.01.2019.
U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas boravio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić
Potpisan sporazumi o implementaciji podprojekata u okviru projekta CEB II -„Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja“

U Goraždu su danas potpisani sporazumi o implementaciji podprojekata u okviru projekta CEB II -„Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja“

Sporazume o implementaciji četiri podprojekata izgradnje i sanacije objekata u vlasništvu BPK i Grada Goražde, u vrijednosti 5,5 miliona eura  sa  federalnim  ministrom  raseljenih osoba i izbjeglica Edinom  Ramićem potpisali su premijer BPK Goražde Emir Oković, ministrica za socijalnu, politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Radi se o sanaciji 65 postojećih stambenih jedinica za 191 korisnika i izgradnji novog stambenog objekta sa 24 stambene jedinice u kojima će biti smješteno 49 korisnika. Takođe, ovim projektom obuhvaćena je i sanacija postojećeg  te izgradnja novog dijela objekta Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu, smještajnog kapaciteta za 80 korisnika, sa pratećom infrastrukturom. Sredstva za njihovu implementaciju osigurana su iz kreditnog zaduženja u iznosu blizu 2,7 miliona eura, dok će ostatak sredstava biti obezbijeđeno iz budžeta BPK Goražde i Grada Goražde kroz osiguranje zemljišta i dozvola, te priključenja na infrastrukturu.

Realizacijom ovih projekata na području BPK Goražde će u potpunosti biti stvoreni uslovi za gašenje kolektivnih centara.

„Zadovoljstvo nam je da ugostimo fedralnog ministra koji se za ove četiri godine pokazao kao veliki prijatelj BPK Goražde, a koji nas prati u svim projektima, od projekta brze ceste do ovih današnjih projekata. Suština današnjeg potpisivanja jeste da na ovaj način privodimo kraju rješavanje velikih nagomilanih problema u BPK Goražde i Gradu Goražde. Jedan od ovih projekata odnosi se na završetak projekta potkrovnih stanova u ulici Titova. Znamo da je naš kanton dio tih problema riješio, a na ovaj način zajedničkim aktivnostima u potpunosti će biti zaokružen i taj dio, odnosno, stanovi koji su pripali Gradu Goražde po istom obrascu biće riješeni,sanacijom krovova, fasade i unutrašnjim uređenjem. Drugi projekat koji ovim putem rješavamo jeste potpuna sanacija i rekonstrukcija Doma za stara i iznemogla lica. Znamo da smo prije četiri godine tu ustanovu zatekli u blokiranom stanju, a danas imamo jednu ustanovu koja pozitivno posluje i na ovaj način, implementacijom ovog projekta u vrijednosti oko dva miliona, imaćemo 80 smještajnih kapaciteta sa savremenim standardima primjerenih „zapadnom“ sistemu, a perspektiva ove ustanove je jako povoljna i zapravo obećavajuća. Ono što je bitno da je sistem devastiranih stanova u zgradi Balkan, na ovaj način, takođe riješen i pitanje kolektivnog smještaja u naselju Splavište izgradnjom novog stambenog objekta, tako da su ova četiri projekta zaista značajna, a proizilaze iz Liste javnih investicija. Na kraju jednog četvorogodišnjeg ciklusa možemo biti jako zadovoljni i ponosni na sve ovo što je urađeno“-riječi su premijera BPK Goražde Emira Okovića.

U okviru projekta CEB II na području BPK Goražde za realizaciju projekata biće izdvojeno 8,5 miliona eura.

„Danas rješavamo 320 korisnika koji će biti smješteni u 119 stambenih jedinica. Jedan dio je izgradnja novih objekata, a jedan dio se odnosi na sanaciju postojećih. Ako posmatramo rješavanje problema koji su prisutni na području općina Pale i Foča u FBiH, onda je to značajnija vrijednost ugovora koji su realizirani sa Federalnim ministarstvom, dakle, 218 stambenih jedinica za 574 korisnika, čija je ukupna vrijednost 8,5 miliona eura“- naglasio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Dobru saradnju sa Federalnim ministarstvom raseljeih osoba i izbjeglica istaknula je i ministrica za socijalnu politiku zdravstvo raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Sabira Bešlija.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo da će konačno najugroženije kategorije stanovništva u BPK Goražde imati mogućnost da imaju jedan topli, savremno opremljeni dom, a pritom će Ministarstvo za socijalnu politiku kao i Grad Goražde pomoći onim kategorijama koje neće moći pokrivati određene komunalne usluge, a to je plaćanje stanarine. Mi ćemo se potruditi da potpišemo sporazum da ih i s te strane pomognemo“- kazala je ovom prilikom ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Sabira Bešlija.

Od 1992. godine Općina Goražde. a kasnije i Grad Goražde nastojalo je adekvatno zbrinuti raseljene osobe i izbjeglice iz cijelog Podrinja.

„Snalazili smo se kako smo znali i umjeli, a sa ovim projektima se definitivno gase svi kolektivni centri u Goraždu. Prije nekoliko dana završena je jedna stambena zgrada u naselju Rasadnik,  a u toku su tri zgrade i evo sa današnjim potpisivanjem radimo petu zgradu u naselju Splavište, zatim Balkan  II, gdje su takođe smještene raseljene osobe, a vrlo važan projekat je i rekonstrukcija deset stambenih jedinica u kojima se rješava problem za 41 porodicu. Dakle, ovaj projekat je dugo trajao. Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su pomogli, posebno ministru Ramiću koji ima razumijevanja i prema BPK i Gradu Goražde, jer smo niz projekata implementirali, a ovo je jedan od najboljih i drago mi je da više ovdje nećemo imati kolektivnih centara“-riječi su gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.