• OBJAVLJENO: 11.01.2019.
Redovni izvještaj Kantonalnog operativnog centra CZ
U općini Pale u FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće

Na osnovu informacija prikupljenih od osmatračke mreže iz člana 157. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, u posljednjih 24 sata  na području BPK-a Goražde zabilježeno je slijedeće:

S područja Grada Goražde:

Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite Grada Goražda, u posljednja 24 sata  zabilježeno je slijedeće:

Snijeg koji je padao u toku jučerašnjeg dana i noći dostigao je visinu u nižim dijelovima do 15 cm, dok visina snijega u područjima sa većom nadmorskom visinom iznosi preko 70 cm, dok na pojedinim prevojima ima sniježnih nanosa i do 1 metra.

Firme zadužene za održavanje puteva su na terenu i vrše uklanjanje snijega sa saobraćajnica. Javno komunalno preduzeće „6. mart“ vrši uklanjanje snijega sa pješačkih površina. Magistralni i regionalni putevi su prohodni.

Čišćenje nekategorisanih i lokalnih puteva vrši se prema prioritetima i trenutnim potrebama.

Saobraćaj se odvija usporeno zbog snijega na saobraćajnicama.

Druge pojave  opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi  ugrožavale ljude i materijalna dobra nisu zabilježene.

S područja općine Pale u FBiH:

Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite općine Pale u FBiH, u posljednja 24 sata  zabilježeno je slijedeće:

Obilne snježne padavine u toku jučerašnjeg dana i noći  prouzrokovale su nemogućnost pristupa pojedinim selima na području općine Pale u FBIH. Radi se o selima: Vražalice, Čemernica, D. Vinča, Petrovići, Brdarići, Datelji, Komrani, Revidol, Brojnići i Lunje. Navedena sela su naseljena uglavnom starim i bolesnim licima kojima je potrebna medicinska pomoć.To je bio razlog da Štab civilne zaštite i općinski  načelnik u 15,30 sati proglasi stanje prirodne nesreće za navedena sela. Naređeno je da se angažuje svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija kako bi se pomoglo svim ugroženim ljudima i materijalnim dobrima u navedenim selima.

Snijeg koji konstantno pada stvara dodatne probleme u ovoj lokalnoj zajednici.

Magistralni put M-5 se svakodnevno čisti i posipa abrazivnim materijalom i prohodan je za saobraćaj. Regionalni put R-448 Hrenovica –Goražde se čisti i prohodan je, ali se saobraćaj odvija otežano, posebno preko Bara, prevoja Hranjena i Krive Drage.

Obzirom da je proglašeno stanje prirodne nesreće u pojedinim mjestima općine, u toku dana krenuće se u deblokadu putnih pravaca za sela: Vražalice, Čemernica, D. Vinča, Petrovići, Brdarići, Datelji, Komrani, Revidol, Brojnići i Lunje.

Snabdijevanje električnom energijom i PTT mrežom je uredno.

Druge pojave  opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi  ugrožavale ljude i materijalna dobra nisu zabilježene.

S područja općine  Foča u FBiH:

Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite općine Foča u F BiH, u posljednja 24 sata zabilježeno je slijedeće:

Zabilježene su nove snježne padavine na području ove lokalne zajednice.

U mjesnoj zajednici Jabuka visina snijega kreće se 30 cm, dok  se u visinskim predjelima kreće do 70 cm i to u selima: Božanovići, Smjeća, Mazlina i Kozarevići. Telefonske veze sa ovim selima su u prekidu. Starosna struktura povratnika koji žive u ovim selima je nepovoljna, jer dominiraju starije osobe.

Visini snijega u mjesnim zajednicama Cvilin i Ustikolina kreće se u rasponu od 15 – 25 cm.

Na osnovu informacija iz Goraždeputeva d.d. Goražde, magistralni put M-18.1. Ustikolina – Trnovo je prohodan, ali čišćenje otežava visina snježnog pokrivača od prevoja Grebak prema Delijašima i Trnovu, gdje je visina snijega na pojedinim dionicama oko 100 cm. U toku prethodnog dana, građevinska mehanizacija JKP“Ušće“ Foča-Ustikolina i „Baša“d.o.o. Ustikolina izvršile su čišćenje saobraćajnica u centralnom dijelu općine i put prema mjestu Filipovići. U toku dana planiran je odlazak predstavnika službi za upravu Općine Foča na područje Mjesne zajednice Jabuka kako bi se na licu mjesta sagladalo trenutno stanje i poduzele najneophodnije aktivnosti i mjere na normalizaciji stanja.

Druge pojave opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi ugrožavale ljude i materijalna dobra nisu zabilježene.

MUP  BPK-a Goražde:

Prema informaciji Operativnog  centra  MUP-a BPK-a Goražde, u posljednja 24 sata zabilježeno je slijedeće:

Dana 10.01.2019.godine, u 16,00 sati dežurnoj službi Policijske stanice Goražde prijavljena je saobraćajna nezgoda u ulici 31. drinske brigade, Grad Goražde, sa materijalnom štetom, bez povrijeđenih lica. Na lice mjesta upućena je patrola policije Policijske stanice za kontrolu i regulisanje saobraćaja Goražde koji su izvršili uviđaj.

Druge pojave opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi  ugrožavale ljude i materijalna dobra nisu zabilježene.

Kantonalna bolnica BPK-a Goražde-Urgentni centar:

U prijemno- urgentni centar Kantonalne bolnice BPK-a Goražde u posljednja 24 sata primljeno je 22 pacijenta. Šest pacijenata je zadržano u Kantonalnoj  bolnici radi daljeg liječenja.

Direkcija za ceste BPK-a Goražde:

Prema informacijama koje smo dobili od Direkcije za ceste BPK-a Goražde, regionalni put R-448 je prohodan za saobraćaj, ekipe koje su zadužene za njegovo održavanje su na terenu i vrše čišćenje i posipanje abrozivnog materijala po kolovozu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.