• OBJAVLJENO: 21.01.2019.
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Eksperimentalno uvođenje Škole plivanja za učenike IV razreda osnovnih škola
S ciljem promocije važnosti zdravlja učenika, a prije svega sticanja neophodnih kompetencija i vještina za snalaženje u prirodi i prirodnom okruženju, Ministarstvo za obrazovanje, mlade nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde odlučilo je da za sve učenike IV razreda osnovnih škola obezbijedi Školu plivanja u Sarajevu.
Za ove namjene sredstva je obezbijedilo Ministarstvo za obrazovanje, mlade i nauku Kantona Sarajevo, a podršku je pružila i organizacija Word Vision.
– Prema istraživanjima koja su u prethodnom periodu proveli nastavnici Tjelesnog i zdravstevnog odgoja, veliki broj djece su neplivači. Osposobiti dijete da se snalazi u vodi i pliva je svakako jedan od ciljeva koji su definisani svim aktima u obrazovnom sektoru.
Želeći da utičemo na skladan rast i razvoj djece, te da zadovoljimo potrebe djece za kretanjem i boravkom u vodi, dajemo preporuku da svi učenici IV razreda u školskoj 2018/19 godini prođu kroz Školu plivanja. Planirano je da učenici provedu dva dana Škole plivanja u ovoj školskoj godini.
 Realizacija Škole plivanja će se održati u Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu, gdje su obezbijeđeni su stručni instruktori plivanja. Uz učenike je obezbijeđena pratnja nastavnika i koordinatora projekta.
Svi učenici (oko 240) su rapoređeni u šest grupa.
Prema informacijama s kojima raspolažemo, učenici su veoma zadovoljni, sretni i postižu odlične rezultate u plivanju- informisala nas je Amira Borovac, stručna savjetnica za predškolsko i osnovno obrazovanje u kantonalnom Ministarstvu obrazovanja .
Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.