• OBJAVLJENO: 25.01.2019.
Iz Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline
Za sada nije potrebno poduzimati posebne mjere zaštite radi povišenog zagađenja zraka na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodan Janković danas je dao izjavu za medije u kojoj je govorio o stanju zagađenosti zraka na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Obraćanje resornog ministra upriličeno je u kontekstu informacija o tome da je Goražde, po pitanju kvaliteta zraka, u posljednjih nekoliko dana jedan od najzagađenijih gradova u FBiH.

Ministar Janković je ovom prilikom podsjetio da je Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline još ranije donijelo Plan interventnih mjera u slučaju prekomjernog zagađenja zraka na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, s ciljem da se, ukoliko do toga dođe, blagovremeno poduzmu odgovarajuće mjere i aktivnosti.

Istaknuto je da je, prema mjerenjima Federalnog hidro-meteorološkog zavoda, indeks zagađenosti zraka na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u nekoliko zadnjih dana iznosio oko 170, što ga svrstava u kategoriju nezdravog zraka.

– Mislim da to treba u jednom dužem vremenskom vremenu posmatrati. Nije relevantno da li jedan dan, ujutru ili naveče,  taj indeks zagađenosti pokazuje da li smo najzagađeniji grad u Federaciji. Treba to posmatrati za određene vremenske periode. Mi, do sada, prema pokazateljima Federalnog hidro-meteorološkog zavoda, nismo imali tih nekih ekstremno kriznih situacija da bi se poduzimale mjere koje propisuje ovaj plan i da bi se uvodile neke drastične mjere prema stanovništvu, privredi, itd. – istakao je ministar Slobodan Janković.

Ukoliko dođe do određenih prekoračenja vrijednosti u pogledu kvaliteta zraka, Planom interventnih mjera propisane su mjere pripravnosti, upozorenja i uzbune.

– Nismo do sada ocijenili da je potrebno ijednu od ovih mjera aktivirati. U suštini, možemo za sada samo pozvati stanovništvo koje ima određenih zdravstvenih problema da manje boravi vani – kazao je ministar.

Ovom prilikom, ukazano je na to koji su to ko su najveći zagađivači zraka u Bosansko-podrinjskom kantonu.

– Kada pogledamo ovaj plan, možemo vidjeti da zagađenje najviše dolazi iz privatnih ložišta. To je, u suštini, i pokazatelj zašto nam se dešava prekomjerno zagađenje zraka samo u zimskom periodu, tako da apelujemo na stanovništvo da smanji, ukoliko je to moguće, loženje opasnih materija ili svih drugih stvari koje mogu zagađivati zrak – kazao je Janković.

Istaknuto je i to da bi se, u slučaju pogoršanja trenutnog stanja, putem Stručnog tima za koordinaciju i nadzor nad provođenjem monitoringa kvaliteta zraka odnosno Operativnog tima Vlade poduzele odgovarajuće mjere za smanjenje prekomjernog zagađenja zraka.

– Ukoliko indeks kvalitete zraka pređe 300, poduzimaju se određene mjere u smislu uzbune, odnosno stanovništvo bi bilo obaviješteno u tim situacijama za samozaštitu i svi ostali protokoli koji dolaze uz to bi se, naravno, poduzeli. Mi nismo još dostigli taj nivo ni blizu, tako da, dosad, nije bilo ni potrebe da se reaguje nešto agresivno – kazala je koordinatorica za implementaciju Plana interventnih mjera i članica Stručnog tima Adela Jamaković.

Ipak, ovom prilikom upućen je poziv građanima, a posebno zdravstveno osjetljivim kategorijama stanovništva, da u periodima prekomjernog zagađenja zraka, tj, ujutru i naveče, provode manje vremena na otvorenom, kako bi se zaštitili od mogućih negativnih posljedica po njihovo zdravlje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.