• OBJAVLJENO: 08.02.2019.
Vlada FBiH dala saglasnost za potpisivanje ugovora o provedbi projekata
Početkom proljeća očekuje se intenziviranje radova na izgradnji tunela Hranjen

Na svojoj jučerašnjoj sjednici, Vlada Federacije BiH dala je saglasnost Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija za potpisivanje ugovora koji se odnose na provedbu projekata i praktičnih priručnika po Programu utroška dijela sredstava „Kapitalni transferi javnim preduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta“ u ukupnom iznosu od 153 miliona KM koji je utvrđen Budžetom FBiH za 2018. godinu.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković izrazio je veliko zadovoljstvo ovom odlukom koja predstavlja korak dalje na izgradnji brze ceste Goražde-Sarajevo.

– Radi se o još jednom formalnom činu, zapravo završnoj odluci kada govorimo o ukupnom zaokruživanju priče o finansiranju  LOT-a 1, odnosno probijanju tunela Hranjen. Opšte je poznato da su odgovarajuće odluke donesene na nivou preduzeća BH Telecom i na nivou Vlade Federacije i da su ta sredstva alocirana na poseban kod pri  Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija – kazao je on.

Prema riječima premijera Okovića, Federalna vlada imenovala je i radno tijelo koje će pratiti realizaciju potrošnje ovih sredstava odnosno realizaciju samih ugovora.

– Ono što je naš interes je, dakle, probijanje tunela Hranjen, gdje još jednom moramo podsjetiti da je izvođač radova „Euroasfalt“ koji već radi na terenu i prema kojem će, u odnosu na dinamiku izvođenja radova, ta sredstva biti doznačavana, odnosno bit će plaćan onaj obim radova koji oni budu izvršavali – pojasnio je on.

Početak radova, čiji rok izvođenja je 36 mjeseci, očekuje se sa stabilizacijom vremenskih prilika.

– Ono što očekujemo u rano proljeće jesu radovi na probijanju samog portala, a trenutno su na terenu u toku, kako smo imali priliku da vidimo, obimni pripremni radovi u smislu izgradnje pristupnih puteva i kampa. Sam pristupni put je dužine oko 2 km, polovina toga je već urađena. Ono što je bila naša obaveza u tom dijelu, jeste zadovoljavanje procedura vezano za Zakon o šumama tako da sa početkom proljeća i ljepših dana ćemo sigurno doći u situaciju da se krene sa probijanjem portala – kazao je Emir Oković.

Veoma skoro se očekuju i nove građevinske mašine na terenu.

– Imamo najavu da upravo u ovom terminu dio građevinske opreme, budući da Euroasfalt vrši radove i na cesti Neum-Stolac-Neum i u Crnoj Gori, će završiti ovdje, tako da, u svakom slučaju, dinamika je apsolutno ispoštovana i možemo biti izuzetno zadovoljni – kazao je premijer Emir Oković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.