• OBJAVLJENO: 11.02.2019.
U Ministarstvu za privredu BPK Goražde
UNDP prezentirao javni poziv za dodjelu bespovratnih grant sredstava za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje

U organizaciji UNDP-a danas je u Velikoj sali Ministarstva za privredu BPK Goražde za poljoprivredne proizvođače održana prezentacija javnog poziva ove organizacije potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava, u okviru mjere podrške poljoprivrednim gazdinstvima.

Javni poziv isključivo ima za cilj dodjelu bespovratnih grant sredstava  u cilju  modernizacije proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti kroz uvođnje novih tehnologija i inovacija u proces primarne proizvodnje, povećanje produktivnosti poljoprivrednih gazdinstava, povećanje kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, uvođenje dobrih praksi u upravljanju prirodnim resursima i zaštita okoliša te otvaranje novih tržišnih mogućnosti.

Na javni poziv mogu aplicirati fizička lica, obrtnici, zadruge i preduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom kao i podsektori, uzgoj voća, povrća, vinove loze, mesa, mlijeka, žitarica i uljarica.

„ Neki od ciljeva javnog poziva je povećanje produktivnosti i određenih inovacija u sam način i sektor proizvodnje hrane kako bi se osigurala i razvila dodatna svijest o bezbjednosti hrane i njenoj proizvodnji, u cilju da se istovremeno osnaže oni koji se bave ovom djelatnošću kako bi se proizvela zdrava hrana za stanovništvo. Drago mi je da mi danas na ovoj prezentaciji  imamo ne samo poljoprivredne proizvođače iz BPK Goražde, već i  posjetioce iz regiona koji su došli da čuju sve relevantne informacije vezane za ovaj javni poziv. Činjenica je da je ovaj javni poziv direktno vezan za predpristupne fondove, odnosno za IPA II, gdje se pojavljuje UNDP kao neko ko je direktno zadužen za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja“- kazao je ocom prilikom ministar za privredu BPK Goražde Anes Salman.

Ukupna sredstva namjenjena podršci investicijama planirana su u iznosu od 1.750.000 KM. Bespovratna sredstva po jednoj prijavi mogu iznositi od 97.000 KM do 195.000 KM. Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastitio učešće za sufinansiranje u minimalnom procentu od četrdeset posto ukupnog iznosa predložene investicije. Krajnji rok za podnošenje prijava je 27.mart 2019.godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.