• OBJAVLJENO: 27.02.2019.
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Održana press konferencija predstavnika poslanika koji nisu učestvovali u nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine

Predstavnici jedanaest poslanika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji nisu prisustvovali nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine, danas su održali press konferenciju na kojoj su govorili o podnesenom zahtjevu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Odluke o izboru predsjedavajuće i zamjenika predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde, donesene na zasjedanju održanom 22.02.2019. godine.

„Mi, potpisnici tog zahtjeva, poslanici u Skupštini BPK Goražde smatramo da je u nastavku konstituirajuće sjednice došlo do grubog kršenja Ustava FBiH, Ustava BPK Goražde i mnogih odredaba Poslovnika koji ukazuju na proceduru izbora rukovodstva Skupštine BPK Goražde. Prikupili smo svu dokumentaciju i jedan takav zahtjev juče smo predali premijeru koji će u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima podnijeti zahtjev Ustavnom sudu FBiH. Ono zbog čega smo to uradili i odlučili se na ovakav korak jeste, prije svega, što želimo da štitimo ustavni poredak BiH, FBiH i BPK Goražde, jer ono što smo izgovorili kao prvu našu obavezu jeste polaganje svečane zakletve i izjave u Skupštini BPK Goražde, gdje smo se svi obavezali da ćemo svojim radom štititi pomenute ustave, a to se u ovom slučaju nije desilo, već suprotno, došlo je do grubog kršenja Ustava FBiH, Ustava BPK Goražde i Poslovnika koji je donesen na osnovu ovih zakonskih propisa“ – kazala je na press konferenciji poslanica Aida Obuća (SDA).

Na pitanje o tome da li je do ovoga došlo zbog problema unutar samih političkih partija, ona je odgovorila:

„Ne bih to posmatrala na taj način, prije bih to definisala ovako. Svi poslanici u Skupštini BPK Goražde, njih dvadesetpet, su se zakleli da će svoje aktivnosti bazirati na Ustavu, prije svega BiH, Ustavu FBiH i Ustavu BPK Goražde, a djelom i radnjama koje su se desile na nastavku konstituirajuće sjednice, je trinaest poslanika to demantiralo. Primjera radi, imamo identičnu situaciju u Tuzlanskom kantonu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje nemamo izabrano rukovodstvo skupštine iz razloga što Klub Bošnjaka u Tuzlanskom kantonu nije dostavio svoj prijedlog, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu to nije učinio Klub Srba, pa samim tim se nisu stekli uslovi da se krene u izbor rukovodstva skupštine. Činjenica je da je ovih trinaest poslanika ignorisalo tu činjenicu, svjesno kršeći Ustav Federacije i Ustav kantona, čime su pokazali da apsolutno ne žele da poštuju Ustav, kao najviši pravni akt ove države.“

Poslanik Senad Čeljo (SBiH) također je iznio svoje mišljenje u vezi s odlukama usvojenim na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine. Kako je ovom prilikom istakao, posebno je želio ukazati na proceduralne propuste i povrede Poslovnika Skupštine u vezi s formiranjem klubova naroda.

– Vidimo da je predsjednik Kluba Bošnjaka izabran sa devet glasova, a ako Klub Bošnjaka broji osamnaest, to nije većina od ukupnog broja, da ne pričamo o postojanju dvotrećinske većine na samoj sjednici Kluba Bošnjaka. Međutim, na sve što smo mi ukazivali to su stvari proceduralne prirode, mi ćemo se u nastavku morati pozabaviti stvarima suštinske prirode, prije svega da Stranka SDA mora odrediti svoj kurs kojim ide. Očito je da ovdje postoje dvojaka nastupanja dijela stranke SDA. Mi smo potpisnici sporazuma sa SDA i na nivou FBiH i na niovu BPK Goražde sa još nekim strankama, tako da očekujemo da se tu stanje rasvijetli – kazao je Čeljo.

Kao posljednja, na press konferenciji obratila se predstavnica Liberalne stranke, poslanica Daliborka Milović.

– Klub srpskog naroda nije učestvovao na nastavku konstituirajuće sjednice i sam tim nismo bili ni osnovali Klub srpskog naroda. Međutim, grubo je narušena procedura i ustavna i poslovnička na ovoj sjednici. Klub Bošnjaka i Klub Hrvata su mogli predložiti kandidata za predsjedavajućeg i zamjenike i ostati na tom niovu do konačnog prijedloga Kluba srpskog naroda. Takođe, za predsjedavajućeg i zamjenika, ta tri kandidata koja su potvrđena od Skupštine između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući. Činom da Klub Srba nije učestvovao na toj sjednici, znači nisu mogli biti ni predlagani ni birani i tu su grubo narušena ustavna prava i ustavi FBiH i BPK Goražde, pa i sama procedura izbora kandidata i izbora predsjedavajućeg. Želim istaknuti da smo se mi, kao Klub poslanika srpskog naroda obratili Uredu visokog predstavnika u BiH, šefu Delegacije EU u BiH, OSCE-u i danas ćemo uputiti dopis prema Ustavnom sudu i Vijeću za zaštitu vitalnih interesa – kazala je ona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.