• OBJAVLJENO: 21.03.2019.
Konferencija o proizvodnji, industriji i tehnologiji
Otvorena 3. regionalna stručno-poslovna konferencija –  PIT Goražde 2019.

U Goraždu je danas održana Konferencija PIT Drina 2019. kao treća regionalna stručno-poslovna konferencija namijenjena proizvodnim i industrijskim djelatnostima, čiji je cilj bio  omogućavanje susreta predstavnika proizvodnih kompanija i stručnjaka iz oblasti proizvodnje, industrije i tehnologije radi razmjene znanja i iskustva te uspostave moguće saradnje.

Nakon prve PIT konferencije (Proizvodnjia – Industrija –Tehnologija) u Tešnju i druge u Bihaću, konferencija u Goraždu potaknuta je potrebom i željom da se promovira uspjeh goraždanskih privrednika koji su svojim inovativnim pristupima u radu i proizvodnji ostvarili odlične poslovne rezultate i zauzeli respektabilno mjesto kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Jedan od ciljeva konferencije bio je i poticanje saradnje radi dodatnog oživljavanja privrede na ovom prostoru re povezivanje lokalne privrede sa kompanijama i stručnjacima iz cijele BiH i regije.

Konferencija je održana u organizaciji konsultantske kuće Targer Engineering & Consulting u saradnji s Vladom BPK Goražde, Gradom Goraždem, Udruženjem poslodavaca i Privrednom komorom BPK-a, a prisustvovali su joj privrednici i vlasnici biznisa iz BPK Goražde i regije, predstavnici vlasti na nivou BPK Goražde, Grada Goražda i drugih lokalnih zajednica, predstavnici susjednih općina te ostali akteri koji imaju dodira sa industrijom i proizvodnim djelatnostima.

Dobrodošlicu u Goražde učesnicima konferencije zaželjeli su je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

– BPK Goražde je jedan od najmanjih kantona u Federaciji BiH, ali jedan kanton koji je izuzetno prepoznatljiv po privredi  i onome što rade privrednici na ovom području. To je kanton koji u zadnjih deset godina ostvaruje rast zaposlenosti preko 2,5 posto godišnje i to je jedan od najboljih rezultata u ovoj državi. Prije svega, zahvalnost tome dugujemo privrednicima, njihovom potencijalu i njihovoj želji da rade na ovom području – kazao je premijer Oković.

Konferencija je bila prilika da se učesnici upoznaju sa postojećim i novima metodama i tehnologijama u proizvodnji te efektima njihove primjene u proizvodnim kompanijama, a poseban fokus stavljen je na B2B poslovne susrete te stručna izlaganja o inovacijama u proizvodnji, automatizaciji, robotici i upravljanju ljudskim resursima.

U okviru ove jednodnevne konferencije organizirana je i posjeta učesnika proizvodnim pogonima kompanija Prevent Goražde i Emka Bosnia.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.