• OBJAVLJENO: 11.04.2019.
U energetsku efikasnost u javnom sektoru Vlada BPK Goražde u proteklom periodu uložila značajna finansijska sredstva
Svečano ozvaničen završetak radova na termičkoj izolaciji objekta OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“

U OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Vitkovićima danas je održana svečanost povodom završetka radova na termičkoj izolaciji objekta ove škole.

Radovi su realizirani u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ čiji implmentator je UNDP BiH, a sredstva za realizaciju projekta u Vitkovićima u iznosu od 260.000,00 KM osigurali su Vlada Švedske, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Energetska efikasnost u javnom sektoru je oblast u koju je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u proteklom periodu uložila značajna finansijska sredstva.

– Ovo je treći školski objekat koji mi u ovom mandatu opremamo u smislu mjera energetske efikasnosti, što znači da je urađena nova krovna konstrukcija, nova termo fasada i zamjena  potrebne stolarije. Generalno, kada govorimo o školskim objektima i javnim objektima, mi smo u ovom mandatu implementirali 15 projekata energetske efiikasnosti kojima smo obuhvatili ukupno 10 objekata. Naravno, imamo i 14 objekata u privatnom dijelu, tj. u kolektivnom stanovanju, tako da smo apsolutno zadovoljni svim onim što smo uradili u ovom segmentu – kazao je premijer Emir Oković.

Današnjoj svečanosti je u ime glavnog finansijera Projekta zelenog ekonomskog razvoja u BiH prisustvovala šefica Odjela za saradnju u razvoju pri Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergstrom.

– Radimo jako puno na pitanjima okoliša u cijeloj BiH. Kada govorimo o projektima energetske efikasnosti, oni su jako dobri, kako za sam za okoliš tako i za učenike. Na koncu, takvim projektima se postižu uštede, kako za općinske, tako i za kantonalne budžete –  kazala je ona.

Vršitelj dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a BiH Sukhrob Khoshmukhamedov također je prisustvovao ceremoniji ozvaničenja završetka radova na školi u Vitkovićima.

– Upravo će se ovim projektom unaprijediti boravak za 253 učenika u ovoj školi, što je, uistinu, fantastična stvar. Osim toga, ovim projektom se čine jako dobre stvari, primjerice velike uštede, kako za sam kanton u smislu plaćanja računa, zato što će uštede biti otprilike 30-50 posto u iznosu računa – kazao je on.

Direktorica škole Elma Hamzić iskazala je zadovoljstvo konačnim rezultatima projekta.

– Ono što je bitno istaći je da će projekt itekako doprinijeti poboljšanju uslova i kvalitetu rada naših učenika i uposlenika. Svakako, u nekom narednom periodu, bitno je istaći da je ovo investicija koja će se višestruko isplatiti – kazala je ona.

V.d. rezdentnog predstavnika UNDP-a Khoshmukhamedov ovom prilikom je iznio podatak da su u okviru dosad realiziranih projekata energetske efikasnosti na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde osigurani bolji uslovi za rad i boravak oko 6.000 ljudi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.