• OBJAVLJENO: 15.05.2019.
Vlada i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Posjetom općini Pale u FBiH završen prvi ciklus radnih posjeta Vlade lokalnim zajednicama na području BPK Goražde

Nakon radnih posjeta Gradu Goraždu i općini Foča u FBiH, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođena premijerkom Aidom Obućom boravila je i u prvoj radnoj posjeti općini Pale u FBiH.

Tokom susreta s načelnikom općine Asimom Zecom i njegovim pomoćnicima, članovi Vlade upoznati su s aktuelnom situacijom na području ove općine.

Prema riječima premijerke Aide Obuće, u razgovorima s načelnikom i pomoćnicima obuhvaćene su  najvažnije teme za ovu lokalnu zajednicu.

– Ono što je evidentno jeste da već dugo godina ova lokalna zajednica ima potrebu za otvaranjem jednog pogona, odnosno privlačenja investitora koji bi otvarali nova radna mjesta. Dakle, time bismo riješili više problema koji su međusobno vezani, a to je ostanak stanovništva i ostanak mladih na ovom području i fokus je da se u narednom periodu, dakle do kraja 2019. godine, riješi taj problem o kojem je načelnik govorio. Postoje određeni pomaci i na nama je da sa svoje strane i sa strane Ministarstva za privredu damo svoju podršku načelniku kako bismo u ovoj godini, a ja se nadam da hoćemo, ili u narednoj, imali otvoren novi pogon u općini Pale u Federaciji – istakla je ona.

Naglašena je i dalja potreba finansijske potpore ovoj općini.

– U pitanju je kontinuirana podrška kada su u pitanju grant sredstva kako bi se osnovne nadležnosti koje su pred ovom lokalnom zajednicom mogle nesmetano izvršavati – pojasnila je premijerka.

Osim direktne finansijske podrške, opredjeljenje Vlade je da i u narednom periodu podržava projekte ove općine, što će biti definisano kroz Vladin program rada.

– Ono što sam ja rekla na današnjem sastanku je da je u mandatu ove Vlade do 2022. godine, potrebno da se poredaju prioriteti, da se započnu određeni projekti i da se onda oni prate od početka do kraja. Ja nisam za tu varijantu da se radi sve, a da se ne završi ništa – kazala je premijerka Aida Obuća.

Načelnik općine Asim Zec ukazao je na dalju potrebu međusobne saradnje Vlade i općinske administracije.

– Moramo zajedno djelovati, ako mislimo da realizujemo sve projekte. Mogućnosti ima. Vlada Federacije ovih dana raspisuje javne pozive. Nažalost, svaki poziv traži učešće lokalne zajednice. Mislim da tu moramo naći snagu i sredstva, da tih 30 posto obezbijedimo zajedno Vlada kantona i lokalna zajednica i da ti projekti budu realizovani – kazao je načelnik Asim Zec.

Istaknuta su i pitanja u oblasti zakonodavstva koja se prethodno moraju riješiti na nivou kantona, s ciljem da se osigura prohodnost za rješavanje određenih problema na terenu.

– Ima i drugih stvari koje moramo zajednički rješavati i preko Skupštine donositi zakonske i podzakonske akte, da se nama otvore vrata i mogućnosti da možemo povlačiti sredstva, da li od viših nivoa vlasti ili međunarodne zajednice ili drugih humanitarnih organizacija – zaključio je načelnik Zec.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.