• OBJAVLJENO: 16.05.2019.
Iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
U međunarodnom TIMSS istraživanju postignuća učenika učestvuju sve osnovne škole na prostoru BPK Goražde

U organizaciji Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje ove godine provest će se međunarodno TIMSS istraživanje na nivou cijele BiH u okviru kojeg će se procijeniti postignuća učenika iz oblasti matematike i prirodnih nauka.

Prema riječima stručne savjetnice za osnovni odgoj i obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Amire Borovac, u istraživanju trendova u znanju u pomenutim oblastima, kojim je ove godine obuhvaćeno 60 zemalja Evrope i svijeta, učestvovat će učenici četvrtih razreda osnovnih škola.

– Cilj istraživanja u svim zemljama koje učestvuju u ovom istraživanju jeste da se vidi kakva su obrazovna postignuća učenika našeg obrazovnog sistema i da se oni kompariraju sa svim drugim zemljama. Sa aspekta učenika ovo istraživanje ne zahtijeva nikakav poseban napor niti pripremu. Ustvari, jako je bitno da učenici na licu mjesta popune svoj test isključivo  onako kako se u tom momentu osjećaju, odnosno da izaberu opciju za koju smatraju da je tačan odgovor, onako kako su njihova trenutna postignuća, bez neke dodatne pripreme – pojasnila je Borovac.

 

Kako je navedeno, ova istraživanja su potrebna kako bi se na nivou BiH vidjelo kakvo je znanje učenika iz određenih predmeta u poređenju s drugim zemljama, s ciljem da se ocijeni da li je neophodno mijenjati i usklađivati metode rada i nastavne planove kako bi se rezultati učenja u učenika poboljšali.

– Ovom prilikom bih pozvala roditelje učenika koji će biti metodom slučajnog uzorka izabrani da pristupe ovom istraživanju, da sa svojom djecom razgovaraju da ovo istraživanje ne učestvuje na bilo kakvo postignuće učenika ili ocjenu. Istraživanje je apsolutno anonimono i rezultati se neće objavljivati pojedinačno, nego na nivou cijele BiH kao jedno globalno istraživanje – istakla je stručna savjetnica u resornom ministarstvu.

Istraživanje u školama na području BPK Goražde održat će se 29. maja 2019. godine.

– Sve osnovne škole s područja našeg kantona koje će biti uključene u uzorku po jedno ili dva odjeljenja četvrtih razreda su već dobila informaciju da istraživanje počinje u 09.00 sati i da se u isto vrijeme mora početi i završiti za sve učenike na području našeg kantona – zaključila je Amira Borovac.

Planirano je da ovogodišnje TIMSS istraživanje u BiH obuhvati 178 osnovnih škola, odnosno 6.023 učenika u 336 odjeljenja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.