• OBJAVLJENO: 17.05.2019.
Potpisan ugovor s izvođačem radova
Uskoro počinje izgradnja Centralnog spomen-obilježja braniteljima BPK-a Goražde

Danas je potpisan Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i izgradnji Centralnog spomen-obilježja braniteljima Bosansko-podrinjskog katnona Goražde.

Ugovor sa odabranim izvođačem radova, firmom „Drina“ d.d. Goražde koju je prilikom potpisivanja predstavljao direktor Hajrudin Vlajčić, potpisali su premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, a potpisivanju su prisustvovali i predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edita Velić, ministar za boračka pitanja Edin Aganović i pomoćnik gradonačelnika Grada Goražda za boračko-invalidsku zaštitu Džemail Popović.

Kako ističe premijerka, ovaj projekt iniciran je u 2018. godini i nakon godinu dana, potpisivanjem ugovora stvorene su pretpostavke da se krene s njegovom realizacijom.

Radovi će se realizirati na mjestu postojećeg spomen-obilježja braniteljima.

– Radi se o platou ispred zgrade Vlade, gdje će biti izgrađena centralna kapija, tzv. Kapija života. Ugovor je vrijedan oko 63.000 KM. To je, od početka do kraja, zajednička aktivnost Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražda, uz pomoć privrednih subjekata koji su se odazvali na poziv Vlade i Grada Goražda da budu dio ovog veoma značajnog projekta – kazala je ona.

Sam projekt podijeljen je u dvije faze i današnji ugovor odnosi se na njegovu prvu fazu.

– Mi smo već aplicirali prema Federalnom ministarstvu za pitanje boraca vezano za drugu fazu. U pitanju je, dakle, izrada kamenih ploča sa natpisima imena svih poginulih u agresiji ‘92-‘95. godina. Druga faza je nešto značajnija i radi se o nekih 83.000 KM prema procjenama. Dakle ukupan projekt je vrijedan nešto više od 130.000 KM – kazala je premijerka Aida Obuća.

Iskazana su i očekivanja da će ubrzo stvoriti finansijski okvir za realizaciju druge faze projekta.

– Mi ćemo, što se tiče druge faze, tražiti sufinansiranje od viših nivoa vlasti. Intencija nam je da se u roku koji je predviđen ovim ugovorom prva faza završi za 90 dana – krajnji rok je 90 dana od dana uvođenja izvođača radova u posao i da se nakon toga u skladu s vremenskim prilikama, a zna se da ćemo ući u zimu, završi i ta druga faza kako bismo imali završenu konstrukciju cjelokupnog spomen-obilježja – kazala je premijerka.

Gradonačelnik Goražda iskazao je zadovoljstvo zbog skorog početka prve faze izgradnje centralnog spomen-obilježja te kazao kako gradska Uprava Grada Goražda u projektu učestvuje sa 30 posto sredstava.

– Sam ovaj dio grada dobiće mnogo ljepši izgled, jer evo radimo ulicu Kulina bana, radi se ulica Višegradska prema Industrjskoj zoni „Pobjeda“ tako da će ovaj kompleks posebno uticati na ljepotu grada – istakao je on.

Očekuje se da će završetak prve faze projekta biti ozvaničen prilikom obilježavanja 18. septembra – Dana oslobođenja i Dana BPK-a i Grada Goražda.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.