• OBJAVLJENO: 21.05.2019.
Press konferencija ministra za privredu
Prioritet u isplati poljoprivrednih podsticaja bit će dugovanja iz prethodne dvije godine

 

Na današnjoj press konferenciji, ministar za privredu Mensud Arnaut govorio je o isplati novčanih podsticaja u poljoprivredi iz Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prema njegovim riječima, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde donijela je na svojoj posljednjoj sjednici odluku o isplati podsticaja u poljoprivredi.

– Govorim o dugu iz prethodnih godina, zato što imamo odrđeni dio sredstava gdje su naši poljoprivredni proizvođači ostvarili podsticaje iz određenih branši, a odnose se na kalendarsku 2017. i 2018. godinu. Na toj sjednici donesena je odluka da svi podsticaji koji su planirani u 2017. godini, budu realizovani u narednom periodu – kazao je ministar.

Kako je istaknuo, kod donošenja odluke o isplati podsticaja vodilo se računa o tome da isplatom bude obuhvaćen što veći broj korisnika, s obzirom na to da su neki poljoprivredni proizvođači korisnici podsticaja po više osnova.

– Napominjem da smo donijeli odluke koje su vezane za goruće probleme poljoprivrednih proizvođača, cijeneći finansijsko stanje budžeta, a prioritet ovog Ministarstva i ove Vlade jeste da pokušamo napraviti stabilnost budžeta kako bi nesmetano mogli da izvršavamo svoje redovne obaveze, kao i obaveze prema određenim korisnicima, kako u resoru privrede, tako i u resoru drugih službi i ministarstava – kazao je Arnaut.

Kada je riječ o uplati doprinosa za registrovane poljoprivredne proizvođače za 2018. godinu, istaknuto je da je donesena odluka da se dugovanja za prvu polovinu 2018. godine isplate u predstojećem periodu. Isplatom će također biti obuhvaćeni i dugovanja po ostalim osnovama, kao što su podsticaji za sjetvu žitarica, držanje koka nosilja, uzgoj priplodnih junica, proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka, subvencioniranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i dr.

Prema riječima ministra, ukupni iznos dugovanja za 2017. i 2018. godinu je procijenjen na oko 200.000 KM, od čega bi uskoro trebalo biti isplaćen dio u iznosu od oko 50.000 KM. Također je istaknuto da će se uložiti napori da se ostatak dugovanja za podsticaje ravnomjerno rasporedi kako bi se osigurala njihova isplata u narednom periodu.

Kada je riječ o podsticajima za 2019. godinu, ministar je istakao da još nisu stvoreni uslovi za provođenje javne rasprave o ovom pitanju, s obzirom na to da je prioritet resornog ministarstva, odnosno Vlade isplata zaostalih dugovanja.

Naglašeno je i to da su ukupna sredstva za podsticaje u budžetu Minsitarstva za privredu za ovu  godinu, među kojima su i podsticaji za obrt i poduzetništvo te subvencije javnim preduzećima, značajno smanjena u odnosu na 2018. godinu. Kako je istakao ministar, sama sredstva za podsticaje u poljoprivredi smanjena su za oko 550.000 KM.

Ipak, istaknuto je da će resorno ministarstvo u narednom periodu, u saradnji s Ministarstvom za finansije i Vladom kantona, pratiti priliv sredstava u budžetu, kako bi se iznašle mogućnosti da se isplati što više sredstava za podsticaje po osnovu dugovanja te stvorili uslovi za realizaciju podsticaja za ovu godinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.