• OBJAVLJENO: 22.05.2019.
U novoizgrađenu zgradu u naselju Rasadnik useljene socijalno ugrožene porodice
Dvadeset socijalno ugroženih porodica na ovaj način riješilo svoje stambeno pitanje

U Goraždu je danas upriličena svečanost povodom otvaranja novoizgrađene stambene zgrade u naselju Rasadnik namijenjene povratničkim i raseljenim licima.

Ključevi 20 stambenih jedinica dodijeljeni su danas za 59 korisnika. Projekat izgradnje  u vrijednosti 941.000 KM realizovan je u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u BiH, a lokaciju i dozvole za izgradnju obezbijedio je Grad Goražde.

Svečanosti otvaranja,  pored brojnih zvanica, predstavnika zakonodavne vlasti i izvršne vlasti BPK i Grada Goražde, kao i članova Vlade predvođene premijerkom Aidom Obućom, prisustvovali su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, te Gianluce Vennini, šef Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH.

„ BiH je opredijeljena da riješi pitanje izbjeglih i raseljenih lica i mi ćemo se truditi da svi dobiju krov nad glavom. Kroz ovaj projekat vidimo mogućnost rješavanja stambenog pitanja socijalno ugroženih porodica koje više od dvadeset godina nisu u mogućnosti riješiti svoje stambeno pitanje.  Radi se o zgradama koje su izuzetnog kvaliteta i standarda, a mi želimo da ova lica borave u takvim prostorima koje pružaju ove mogućnosti. Pored obezbjeđenja krova nad glavom, nadamo se da će ova lica uspjeti da kroz zapošljavanje u potpunosti riješe svoje egzistencijalno pitanje. Oni će naravno naći smiraj nakon 20 i više godina i ja mislim da za njih nastupaju bolji dani.“-riječi su ministrice Borovac.

Kako je istaknuto ovom prilikom, ova zgrada je jedna u nizu od pet zgrada koje će se izgraditi kroz ovaj Program a kojim se do kraja 2020.godine planira potpuno ukidanje kolektivnih centara na području Grada Goražde.

„ Od 1992. godine, Goražde je bilo majka cijele regije i ovdje je stiglo preko 50 000 raseljenih osoba sa regije. S te strane građani Goražda pokazali su se kao veliki domaćini, zaista smo učinili sve koliko možemo da ih smjestimo i ugostimo. Evo nakon 27 godina, uručujemo ključeve za zgradu za 20 porodica i ukupno je oko 60 članova koji će useliti. Sa ovom zgradom rješavamo ogroman problem, a na putu smo da izvršimo zatvaranje svih kolektivnih  centara u 2020. godini i potrebna je još jedna zgrada i evo, imamo obećanja. To bi bila deseta zgrada, računajući one dvije koje smo izgradili sa Anđelinom Đoli. Sa tih deset zgrada konačno sve rješavamo, i problem socijalnog stanovanja i problem kolektivnih centara kojih u Goraždu još uvijek ima 4. Do 2020. godine svi kolektivni centri će biti zatvoreni.’’-kazao je gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Radove u predviđenom roku okončalo je preduzeće GPI „Drina“

„Mi smo kao jedinica za implementaciju zadovoljni, jer su radovi protekli onako kako smo očekivali i u rokovima koji su bili predviđeni. Vrijednost radova je 941.000 KM, a Grad Goražde je učestvovao sa lokacijom i pratećim dozvolama. U dinamici koju imamo nadam se da ćemo u 2019.godini uspjeti riješiti 313 porodica što će koštati negdje blizu 11 miliona KM“- kazao je ovom prilikom ministar Edin Ramić.

Pored stambenog pitanja, ove porodice se moraju integrisati u zajednicu, naglasio je   predstavnik delegacije EU u BiH Gianluca Vannini .

‘’Ja sam jako sretan što smo danas ovdje, što možemo uručiti ključeve stanova za 20 porodica, korisnika ovog projekta. EU finansira RSP sa 63 miliona eura i ovdje smo da podijelimo sreću sa korisnicima koji će dobiti ključeve stanova. Vrlo je bitno da naglasim da ove porodice trebaju biti integrisane u zajednicu, trebaju da imaju pristup obrazovanju, socijalnoj zaštiti, pogotovo zato što sam vidio jako puno djece, a sve je to bitno za njihov ostanak ovdje. Zato smo mi iz EU ovdje, jer želimo da pomognemo lokalne vlasti da pomognu ostanak ovih kategorija da ostanu u ovim zajednicama.’’

Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinajvanje za 5.400 porodica u BiH, odnosno oko 14.000 izbjeglica i raseljnih osoba. Ukupna vrijednost projekta u BiH je 101 milion eura, a učešće BiH iznosi oko 15 miliona eura. Glavni donator programa je Europska unija, a značajno finansijsko učešće dale su i vlade Sjedninjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih.

Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedninjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi (OSCE).

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.