• OBJAVLJENO: 23.05.2019.
Donošenjem novog Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica FBiH dodatno bi se stvorile finansijske obaveze u budžetu BPK Goražde
BPK Goražde nije u mogućnosti ispoštovati odredbe ovog zakona koje se odnose na veće izdvajanje finansijskih sredstava

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović upriličio je danas sastanak sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na sastanku je razgovarano o nacrtu Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica FBiH te Analizi efekata primjene Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde za period 2015-2018.godina. Takođe, razgovarano je o planovima kada je riječ o aktivnostima iz Kalendara značajnih događaja i datuma iz narodno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina.

Kada je riječ o Federalnom nacrtu Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica,  Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde  daje podršku donošenju ovog zakona, ali ukoliko se bude moralo nužno ići u izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branilaca  i članova njihovih porodica BPK Goražde, kako bi se uvrstile odredbe federalnog zakona koje iziskuju dodatna finansijska sredstva, naš kanton to neće moći realizovati, istaknuto je danas.

Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja BPK Goražde, na ovom sastanku još jednom su izrazili nezadovoljstvo planiranjem budžeta u Ministarstvu za boračka pitanja, jer se na godišnjem nivou ne izdvajaju finansijska sredstva u iznosu pet posto od izvršenja budžeta u prethodnoj godini, što je definisano Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde, a što je konstantan zahtjev Koordinacije boračkih udruženja.

Bila je ovo prilika da se razgovara i o saradnji Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde sa Koordinacijom boračkih udruženja u cilju stvaranja što boljih uslova za život boračke populacije na ovim prostorima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.