• OBJAVLJENO: 30.05.2019.
Federalni direktor civilne zaštite u posjeti BPK Goražde
S premijerkom BPK Goražde i resornim ministrima razgovarano o završnim aktivnostima oko uspostave poligona za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je boravio direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Ovom prilikom, održan je sastanak s premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aidom Obućom, ministricom unutrašnjih poslova Nizamom Rišljanin i ministrom za privredu Mensadom Arnautom, a razgovarano je o aktivnostima vezanim za uspostavu poligona za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Prema riječima premijerke, sastanak je iniciran od strane privrednog društva „Ginex“ d.d. koje se već duži vremenski period  susreće s problemom uništavanja neeksplodiranih  eksplozivnih  sredstava koji se lageruje na jednom mjestu, jer nema uspostavljen poligon za uništavanje.

S tim u vezi, istaknuto je da je Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u 2018.godini donijela odluku kojom je utvrđen javni interes da se zemljište površine od 10.000 metara kvadratnih predvidi za ovaj poligon, čija uspostava je predviđena na lokalitetu Oručevac – Čanak.

„Aktivnosti su već ranije započete, a mi smo danas konkretizirali i dogovorili završnu fazu uspostave poligona.  Poligon bi koristio privredni subjekt „Ginex“ d.d., a Federalna uprava civilne zaštite bi dala potpunu podršku privrednom društvu kako bi se na adekvatan način osposobio poligon i koristio za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava – istakla je premijerka Aida Obuća.

Kako naglašava direktor Federalne uprave civilne zaštite, administrativna procedura je zahvaljujući Skupštini i Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde okončana i uskoro se očekuje početak realizacije ovog projekta.

„ Dobili smo sigurnu lokaciju za sigurno uništavanje i nadam se da će sve proteći u najboljem redu prilikom takvih aktivnosti. Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos rješavanju jednog ovako važnog problema. Kantonalni štab civilne zaštite će biti upoznat sa aktivnostima koje mi provodimo a, svakako, to je jedna koordinacija svih naših aktivnosti. Mi imamo ovdje dva stacionirana tima koji obavljaju određene poslove a svakako ćemo biti tu i za sve druge potrebe koje se budu ukazale“ – riječi su direktora Solaka.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.