• OBJAVLJENO: 04.07.2019.
Press konferencija ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Osigurani besplatni udžbenici za sve učenike drugih razreda osnovnih škola i socijalno osjetljive kategorije učenika

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija danas je održao press konferenciju na kojoj je informisao javnost o tome da je resorno ministarstvo pokrenulo proceduru nabavke besplatnih udžbenika za sve učenike drugih razreda osnovnih škola u školskoj 2019/2020. godini.

Prema riječima ministra, resorno kantonalno ministarstvo potpisalo je 11.06.2019.godine, s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, Ugovor o sufinansiranju nabavke udžbenika za učenike drugih  razreda osnovnog devetogodišnjeg obrazovanja u vrijednosti od 9.000,00 KM.

Kako je istaknuto, u okviru ove procedure izvršit će se nabavka dvije stotine kompleta udžbenika koji će biti podijeljeni školama srazmjerno broju učenika.

– Ovim putem obavještavamo roditelje da ne trebaju kupovati udžbenike za učenike drugih razreda, jer ministarstvo je obezbijedilo ove udžbenike – kazao je resorni ministar.

On je također pojasnio da je odluka o tome da se besplatni udžbenici nabave za učenike drugih razreda donesena u dogovoru sa sindikatima osnovnih škola te kazao da će, kao i prethodnih godina, besplatni udžbenici biti dodijeljeni i učenicima iz socijalno osjetljivih porodica.

– Kada govorimo o učenicima u stanju socijalne potrebe, socijalni radnici škola nama dostavljaju te podatke, a mi ćemo gledati da nabavimo udžbenike za sve učenike, tako da ne izdvajamo socijalnu kategoriju – kazao je Bešlija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.