• OBJAVLJENO: 07.08.2019.
Press konferencija Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Predstavljeno sto dana rada Vlade BPK Goražde

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala press konferenciju u povodu sto dana rada od svog formiranja.

Prema riječima premijerke Aide Obuće, Vlada je s radom počela sa značajnim zakašnjenjem, ali je u ovom kratkom periodu uspjela usvojiti Program rada te Ciljeve i politike BPK Goražde za 2019. godinu kojima su definisane glavne smjernice u njenom radu.

– Ono što nam je prioritet, jeste da u potpunosti ispoštujemo Strategiju razvoja BPK Goražde, prije svega mislim na fiskalnu stabilnost Budžeta, kao uslov da bi se krenulo u ostvarivanje drugih ciljeva, a to su privredni razvoj, zapošljavanje i unaprjeđenje efikasnosti u radu javne uprave – kazala je ona.

Realizirane su i druge aktivnosti i zadaci iz nadležnosti svih resornih ministarstava, s akcentom na finansijsku stabilizaciju.

– Uspjeli smo da izmirimo neka zaostala dugovanja. Radilo se u potpunosti planski, prioriteti u plaćanju su bili prioriteti koji su definisani Zakonom o izvršenju budžeta. Za ovaj kratak vremenski period koji broji sto dana, uspjeli smo stabilizirati Budžet BPK Goražde i sebi nametnuli još jednu obavezu, a to je da se još bolje i još više domaćinski odnosimo prema sredstvima u Budžetu BPK Goražde – istaknula je premijerka.

Prema riječima ministra za finansije Mirsada Agovića, deficit u Budžetu u iznosu od oko 7 miliona KM, umanjen je za oko 900.000 KM.

– Mnoge obaveze koje su bile zaostale, a prioritet su po zakonu, uspjeli smo izmiriti iz 2018. godine i dalje na tome insistiramo – kazao je ministar.

U sto dana rada Vlade, dogodile su se i dvije značajne posjete visokih delegacija.

– Istaknut ću posjetu premijera Vlade Federacija BiH Fadila Novalića, tokom koje smo imali veoma konstruktivan sastanak, a kao rezultat te saradnje, na samom početku mandata ove Vlade donesena je Odluka Vlade Federacije o uplati grant sredstava BPK Goražde za 2019. godinu. Napomenut ću da je, za razliku od prethodnih godina, ta podrška došla mnogo ranije i u većem iznosu – naglasila je premijerka BPK-a.

Druga značajna posjeta je posjeta šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijanog predstavnika EU u BiH, ambasadora Wigemarka, tokom koje je održan zajednički sastanak s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde.

Uspostavljeni su kontakti i s predstavnicima lokalne privrede.

– U ovih sto dana, uspjeli smo posjetiti sve veće privredne subjekte i upoznati se s njihovim radom i potrebama, kao i dogovoriti dalju saradnju koja ide u pravcu ostvarenja našeg strateškog cilja, a to je razvoj BPK Goražde i unaprjeđenje privrednog ambijenta u našem kantonu – riječi su premijerke.

S tim u vezi, istaknuto je da je Vlada već uputila u proceduru donošenja Zakon o lokalnom poslovanju BPK Goražde, a najavljeno je i skoro donošenje Zakona o turizmu BPK Goražde čija izrada je u toku.

Na području Goražda u toku je realizacija višemilionskog projekta modernizacije magistralne ceste M-20, koji je jedan od projekata sa Liste javnih investicija FBiH, a koji se realizira u aranžmanu JP „Ceste“ FBiH.

– Ovaj projekt u konačnici će rezultirati ljepšim i urbanijim izgledom užeg gradskog jezgra, kao i područja prema naselju Vitkovići – kazala je premijerka Aida Obuća.

Prema riječima resornih kantonalnih ministara, do sada je usvojen najveći broj programa utroška sredstava u svim ministarstvima, kako bi se osigurala pravovremena raspodjela novčanih sredstava prema institucijama, udruženjima i pojedincima u ovoj godini.

Sa današnjim danom, kako je istaknuto, u potpunosti je realiziran Projekt stambenog zbrinjavanja boračke populacije iz 2018. godine, u vrijednosti od 110.000 KM, te je započeta realizacija prve faze Projekta rekonstrukcije i izgradnje Centralnog spomen-obilježja braniocima BPK Goražde.

Na kraju press konferencije, iskazano je zadovoljstvom dinamikom i rezultatima dosadašnjeg rada.

– Kao premijerka ove Vlade i prva među jednakima, jako sam zadovoljna radom svih ministarstava i nadam se da će se ta saradnja na ovom nivu i nastaviti, uz napomenu da je za sve ove aktivnosti Vlada imala punu podršku skupštinske većine u Skupštini BPK Goražde – zaključila je premijerka Aida Obuća.

100 DANA RADA VLADE_rezime

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.