• OBJAVLJENO: 15.08.2019.
Ministar za finansije
Predstavljen trogodišnji okvirni Budžet BPK Goražde

Ministar za finansije Mirsad Agović danas je predstavio Dokument okvirnog budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2020-2022. godina na koji je Vlada dala saglasnost na svojoj posljednjoj sjednici.

Dokument okvirnog budžeta donosi se na osnovu relevantnih statističkih podataka i trendova u oblasti finansijskog poslovanja, a naročito na osnovu pokazatelja o prihodima od direktnih i indirektnih poreza.

– Prema tim pokazateljima, nećemo moći računati na neke ambiciozne budžete u narednom periodu i upravo je iz tog razloga proces donošenja ovog okvirnog budžeta išao kroz određene faze u skladu s budžetskim kalendarom – kazao je ministar.

S tim u vezi, istaknuto je da se prvobitne projekcije korisnika budžeta nisu mogle uklopiti u realne okvire trogodišnjeg okvirnog plana budžeta.

– Oni su taj dio uradili vrlo ambiciozno, što smo mi ocijenili da je nerealno da se izvrši u tom dijelu i onda smo vratili na doradu, tražeći da se prilagodi uslovima i pokazateljima koji su nam dostavljeni od strane nadležnih institucija – istakao je resorni ministar.

S ciljem da se sačini što realnija projekcija Budžeta BPK Goražde za naredni trogodišnji period, Ministarstvo za finansije u konačnici je pripremilo dokument okvirnog budžeta sa tzv. plafoniranim iznosima budžeta svih budžetskih korisnika koji je Vlada i usvojila.

– On je baziran na pokazateljima izvršenja budžeta iz 2018. godine, uračunavajući one pretpostavljene trendove koji će biti u narednom periodu – kazao je ministar Mirsad Agović.

Prema njegovim riječima, problem u planiranju budžeta predstavljaju i transferi s viših nivoa vlasti, od kojih funkcionisanje ovog kantona zavisi već godinama.

– Jedna velika nepoznanica u izvršenju budžeta je tranša koja ide od Federacije i koja se godinama smanjuje. Ona je, zaista, neizvjesna i mi ne možemo sa sigurnošću uvijek računati na nju te kod donošenja budžeta uvijek moramo biti oprezni – pojasnio je ministar.

Ocijenjeno je da će se uskoro moći napraviti kvalitetna analiza koja se odnosi na izvršenje budžeta za ovu godinu.

– Upravo smo dobili pokazatelje za prvih šest mjeseci ove godine i oni su nešto bolji nego što je to bilo prethodne godine. Za ocijeniti je, nakon što snimimo i ova dodatna dva mjeseca koja su bila znatno bolja nego što je bilo u prethodnom polugodištu, da će to biti blizu izvršenja plana, ali to ćemo ocijeniti nakon jedne kvalitetne analize koja predstoji na jednoj od sljedećih sjednica Vlade – kazao je Agović.

On se ovom prilikom osvrnuo i na stanje u kantonalnom budžetu.

– Trenutno, Budžet BPK Goražde je opterećen obavezama. Mi smo uspjeli jednom akcijom aktivnog odnosa prema svim korisnicima da smirimo neizvjesnost kod dobavljača i budžetskih korisnika. Reagovali smo tamo gdje smo ocijenili da je potrebno djelovati kako ne bi došlo do tužbi, zateznih kamata i za sada je to uredu – kazao je ministar.

Stabilizacija budžeta bit će prioritet u radu Ministarstva i u narednom periodu.

– To je moguće uz jednu maksimalnu disciplinu kod stvaranja novih obaveza a, naravno, moramo se potruditi i oko onoga što zavisi od našeg kantona i od samih budžetskih korisnika, kod ubiranja prihoda, gdje se moraju uložiti maksimalni napori u tom pogledu – zaključio je ministar Agović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.