• OBJAVLJENO: 03.09.2019.
U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde boravila delegacija Grada Sarajevo
Potpisan sporazum o međusobnoj saradnji

 U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je boravila delegacija Grada  Sarajevo, predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom. Na sastanku sa premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aidom Obućom i gradonačelnikom Grada Goražde razgovarano je o međusobnoj saradnji, a s tim u vezi,  u cilju podrške projektima koji će se implementirati na području našeg kantona,  potpisan je i sporazum.

Prema riječima premijerke Obuće, Grad Sarajevo će obezbijediti i aparat za budući hemodijalizni centar u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

„Ova posjeta rezultat je naših pregovora o međusobnoj saradnji koju smo danas i konkretizirali potpisivanjem sporazuma između gradova Goražda i Sarajeva i BPK Goražde, u cilju podrške implementaciji infrastrukturnih projekata i podrške u kulturno- historijskim i obrazovnim aktivnostima koje će nam svestrano omogućiti Grad Sarajevo. Također, oni su prepoznali da nam je potrebna podrška u realizaciji jednog značajnog i humanog projekta, a to je uspostava Hemodijaliznog centra te će nam  omogućiti  nabavku jednog aparata dok mi radimo i na obezbjeđenju i drugih aparata  iz drugih izvora tako da ćemo naredne sedmice moći konkretnije reći u kojoj je fazi ovaj projekat“, izjavila je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe kako je Sarajevo opredijeljeno za snažnu podršku ovom  području.

„ Želimo podržati BPK i grad heroj, Goražde i  jako smo emotivno vezani za Goražde i u budućnosti ćemo raditi mnogo projekata, prvenstveno u cilju da zadržimo mlade ljude u Goraždu kako bi im stvorili perspektivu, priliku i mogućnost da ostanu  u Goraždu. Pored ovog aparata koji će Grad Sarajevo donirati za Hemodijalizni centar, mi ćemo u budućnosti raditi na projektima koji su vezani za kulturu. Jako je važno da neke od kulturnih sadržaja koji se dešavaju u gradu Sarajevo prebacimo i u Goražde kako bi građani ovdje osjetili vrijednosti sarajevske, ali i bosanskohercegovačke  kulturne scene “, kazao je Skaka.

Zahvalnost na podršci Skaki je uputio i gradonačelnik  Goražda Muhamed Ramović.

„Grad Goražde i BPK Goražde se naslanjaju na Sarajevo i mi očekujemo podršku od Grada Sarajeva i lokalnih zajednica u Sarajevu. Ovaj sporazum smo potpisali u znak buduće saradnje i hvala za prve aktivnosti oko otvaranja dijaliznog centra u Goraždu. Prošle godine  gradonačelnik  Skaka  donirao je top koji se koristi za vrijeme Ramazana i građani su to sa oduševljenjem prihvatili. Bit će nam veliko zadovoljstvo da neke od kulturnih sadržaja iz Sarajeva prenesemo u Goražde“, kazao je Ramović.

Gradonačelnik Sarajeva je u pratnji domaćina položio cviječe na spomenik poginuloj djeci Goražda, obišao  Zavičajni muzej u ovm gradu te park „Plavi cvijet“.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.