• OBJAVLJENO: 04.09.2019.
Odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina
Utvrđen program obilježavanja 18.septembra, Dana oslobođenja-Dana BPK i Grada Goražde

Odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina, danas je utvrdio konačan program obilježavanja18. septembra, Dana oslobođenja – Dana BPK i Grada Goražda.

Predsjednica Odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina, premijerka BPK Goražde Aida Obuća, naglasila je da će jedan od najznačajnijih datuma  novije historije u ovom dijelu BiH, biti obilježen nizom sadržaja u okviru višednevnog programa.

„Program počinje u subotu 7. septembra, a završava krajem mjeseca. Jako puno događaja i aktivnosti je planirano i smatram da će građani biti jako zadovoljni. Prije svega izdvojit ću 15. Memorijalni malonogometni turnir „Alija Izetbegović“ koji se odigrava u periodu od 20. do 22. septembra, zatim pozorišne predstave, promocija knjige gosp. Vlatka Glavaša, koncerti, kao i jedna aktivnost rock škole u koju će biti uključeni i ratni komandanti, uz održavanje historijskog sata, ovoga puta ne u školama već na spomen izletištu „Rorovi“ – precizirala je Obuća.

Programom su između ostalog, predviđeni  i tradicionalni memorijalni sportski događaji, zatim sportska natjecanja u znak sjećanja na ratne Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO).

U svim lokalnim zajednicama planiran je obilazak mezarja i odavanje počasti poginulim braniocima, dio programa je svečana sjednica Gradskog vijeća i Skupštine BPK Goražde kao i obilježavanje godišnjice mobilizacije policije.

Koncert za mlade u Goraždu priredit će Rock škola,  a za one nešto starije Udruženje „Safet Isović“ organizuje noć sevdaha. U organizacionom odboru vjeruju da će ovi i drugi događaji izazvati interesovanje javnosti.

„Želimo da građane podstaknemo da učestvuju u obilježavanju ovog datuma i da svi ovi događaji budu posjećeni u što većem broju nego što je to bio slučaj proteklih godina i da zajedno dijelimo ponos na ono što se desilo 1992. godine“ – kazala je Obuća.

Program obilježavanja Dana BPK i Grada Goražda počinje u subotu 7, septembra otvaranjem centralnog spomen obilježja pripadnicima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata u haremu džamije u Kapovom Hanu u Čajniču, dok će se u Gradskoj dvorani u Goraždu održati tradicionalni rukometni turnir „Mirsad Hurić – Hura“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.