• OBJAVLJENO: 11.09.2019.
I ove godine u posjeti BPK Goražde borave studenti iz Švicarske
U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport upriličen prijem za studente Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Cirihu

U okviru studijske posjete Bosni i Hercegovini, te nastavku  dugogodišnje saradnje profesora i studenata Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Cirihu sa Osnovnom školom „Husein ef.Đozo“, u Goraždu  i ove godine  borave studenti iz Švicarske.

Osnovna škola „Husein ef.Đozo“ već šesnaest godina domaćin je gostima iz Švicarske, a tim povodom danas je i ministar za obrazvanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija upriličio prijem, na kojem je studentima i njihovim profesorima uputio riječi dobrodošlice. Ujedno, bila je ovo prilika da se razmijeni mišljenje u vezi obrazovnih sistema koji se provode u ovim obrazovnim ustanovama.

„Mislim da je ovo jedna pozitivna priča i prilika da studenti razmijene iskustva sa lokalnim stanovništvom i đacima, jer ulaze u porodice i upoznaju njihovu kulturu. Ovo je jedan model koji bismo i mi mogli iskoristiti te aplicirati na neki projekat Evropske unije, kako bi na sličan način i naši studenti posjetili neke zemlje u Evrospkoj uniji. Cilj nam je da sklapamo prijateljstva  koji mogu rezultirati i potpisivanjem memoranduma o saradnji, a koji bi doprinjeli boljem sistemu obrazovanja“-kazao je ovom prilikom ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.

Prema riječima Zelihe Aktas, profesorice Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Cirihu, pored razmjene mišljenja o obrazovnim sistemima, jedan od ciljeva posjete jeste i edukacija nastavnog kadra u smislu upoznavanja mentaliteta i kulture na ovim prostorima.

Ona se ovom prilikom zahvalila direktorici škole „Husein ef. Đozo“ Halidi Kurtović na dugogodišnjoj, uspješnoj  saradnji, s željom da se ta saradnja nastavi i u budućnosti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.