• OBJAVLJENO: 11.09.2019.
Sastanku prisustvovala i premijerka BPK Goražde Aida Obuća
KOMPANIJA BOSNAPLAST ŽELI INVESTIRATI NA PODRUČJU GORAŽDA

Predstavnici kompanije BOSNAPLAST Ibrahim i Ildar Bikinieev posjetili su danas Grad Goražde, gdje su u Maloj sali Gradske uprave održali sastanak sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima, a sastanku je prisustvovala i premijerka BPK-a Aida Obuća sa ministrom za privredu Mensadom Aranutom i ministrom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bojanom Krunićem.

Oni su danas informisali Gradonačelnika, Premijerku i ministre o svojm aktivnostima i želji da ulažu u ove krajeve. Riječ je o investicijama koje podrazumijevaju preradu PET ambalaže i tvrde plastike. Predstavnici pomenute firme na današnjem sastanku su kazali da su za početak spremni uložiti oko 300.00,00 eura u razvoj kompanije u Goraždu, gdje bi u prvoj fazi bilo zaposleno oko 10 radnika.

Jedan od vlasnika kompanije Ibrahim Bikinieev o ulaganju u Goraždu u izjavi za medije je istakao  – ”Dolazimo iz Rusije, tačnije iz Moskve i ulažemo svoj kapital u BiH. U Goraždu želimo da pokrenemo pogone za recikliranje plastike i preradu PET ambalaže. Pratimo poslove u BiH i vidjeli smo prednost Goražda za otvaranje naših pogona, gdje planiramo mjesečno da prerađujemo 200 tona plastike, a uložićemo oko 300.000,00 eura i zaposliti u prvoj fazi 10 radnika. Od 2004. godine u Rusiji i Bjelorusiji se bavimo ovom djelatnošću, a u RS smo otvorili pogone prije dvije godine, tako da u Federaciju želimo u Goraždu da otvorimo pogone. U Goraždu smo od strane predstavnika vlasti primljeni na najbolji mogući način.”

O dolasku pomenutih investitora na područje Goražda govorio je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović  – ”Oni su već ranije posjetili Grad Goražde kada smo mi iskazali doborodošlicu i već tada smo vidjeli da su ozbiljni. Nakon njihovog prvog dolaska smo obavijestili Premijerku i dogovorili se da zajednički razmotrimo mogućnost njihovog ulaganja na području našeg Grada. Ponudićemo određene prostore i da je riječ o jednom radnom mjestu mi ćemo se boriti, a ne za 10 radnih mjesta za početak, kako su obećali. Mi kao Gradska uprava kao i do sada što smo bili na raspolaganju investitorima bićemo i njima.”

Govoreći o danas održanom sastanku sa investitorima iz Rusije premijerka BPK-a Aida Obuća u izjavi za medije je istakla – ”Razgovarali smo sa investitorima koji dolaze iz Rusije, a koji su već prisutni na području BiH, tačnije imaju pogone otvorene u RS, a žele da se prošire u FBiH, konkretno u Goražde i BPK-a i u tom smislu već su podnijeli zahtjev za registraciju firme u Goraždu, što je dodatni plus kada se radi o privrednim subjektima i dobrobiti kada je firma registrovana na području BPK-a. Mi smo danas imali prvi zvanični sastanak; naredni slijedi za nekoliko dana, a prije toga ćemo imati obilazak potencijalnih hala gdje bi se otvorio njihov pogon. Svaka priča koja ima pozitivan efekat na broj zaposlenih na području BPK-a jeste vrijedna pažnje i razgovora, pa smo s tim u vezi danas održali ovaj sastanak. O daljim koracima i odlukama zavisiće od ozbiljnosti samog investitora.”

www.bpkg.gov.ba/www.gorazde.ba

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.