• OBJAVLJENO: 17.09.2019.
Tradicionalno u okviru obilježavanja 18.septembra, Dana oslobođenja BPK Goražde i Grada Goražde
Sportska natjecanja u znak sjećanja na Sportske igre Goraždanskog okruga (SIGO)

Uz podršku Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a u organizaciji Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Udruženja pedagoga sporta BPK Goražde danas se na terenima u sportskom centru 1. maj Goražde održavaju sportske igre u znak sjećanja na SIGO-Sportske igre Goraždanskog okruga.

Riječ je o događaju koji se već tradicionalno održava u okviru obilježavanja 18. septembra, Dana oslobođenja, Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražde.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su zvaničnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražde, a manifestaciju je zvanično otvorila premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća koja je bila učesnik SIGO igara 1993.godine, te ponijela titulu najuspješnije sportistkinje.

U svom obraćanju ona je ukazala na značaj održavnja ovih igara, te poželjela svim učesnicima puno sreće u  sportskom natjecanju.

„Ponosna sam što sam bila dio SIGO igara i što sam kao sportašica mogla dati svoj doprinos, jer to je bila jedinstvena manifestacija koje je predstavljala svu snagu otpora i neuništivosti svih stanovnika tada opkoljenog Goražda. S ponosom se prisjećam tog vremena i na posebnom mjestu čuvam svih pet zlatnih medalja koje sam osvojila te ratne 1993.godine. Hvala organizatorima, Aktivu nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Udruženju pedagoga sporta Goražde, na dodijeljenoj zahvalnici. Drago mi je što je obilježavanje SIGO igara postalo tradicija i što se na ovaj način želi sačuvati sjećanje na ratne sportske igre, te što je veći broj mladih ljudi sportaša koji podržavaju ovu manifestaciju“-kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ovom prilikom i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović mlade je podsjetio na ratne SIGO igre koje predstavljaju jedan od simbola nepobjedivosti duha branilaca Goražda.

„ Draga djeco želim da vam poželim puno sreće, budite dobri sportisti i učenici. Čuvajte  i volite ovaj grad, jer nemate drugog i boljeg grada i ljepotice Drine“-poruka je gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića.

Sportske igre Goraždanskog okruga (SIGO) prvi put održane su u organizaciji Sportskog društva Goražde 1993.godine a u nekoliko sportskih disciplina takmičili su se borci, sportistkinje i sportisti iz Goražda, Foče, Rudog, Višegrada, Rogatice i Čajniča. Ove igre predstavljale su jedinstvenu sportsku manifestaciju tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.