• OBJAVLJENO: 10.08.2011.
Održana javna rasprava o koncepciji prostornog razvoja iz usvojene Prostorne osnove Prostornog plana Federacije BiH 2008-2028. godina

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je održana Javna rasprava o skraćenom obliku Osnovne koncepcije prostornog razvoja iz usvojene Prostorne osnove Prostornog plana Federacije BiH za period 2008 – 2028. godina.

Javnoj raspravi, koju je organizovalo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, prisustvovali su i premijer BPK-a Goražde Emir Frašto, ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline u Vladi BPK-a Goražde Božidar Semiz, predstavnici Elektroprivrede i Direkcije za ceste Federacije BiH, te nekoliko poslanika u Skupštini BPK-a Goražde.

– Federalno ministarstvo prostornog uređenja vodi aktivnosti na izradi Prostornog plana Federacije BiH za period 2008-2028. godina. Prostorna osnova Prostornog plana Federacije BiH usvojena je na oba doma Parlamenta i trenutno smo u fazi izrade prednacrta Prostornog plana. Na dnevnom redu današnje javne rasprave izdvojili smo probleme koji se odnose na Goraždanski kanton, a koji se tiču trase brze ceste i trase magistralnih cesta, usaglašavanje stavova o lokaciji elektroenergetskih objekata i tretmana krutog otpada – kazao je Enver Čomba, stručni savjetnik za koordinaciju pripreme Prostornog plana Federacije.

Pored pitanja o izgradnji brze ceste koja bi povezivala Goražde i Sarajevo, primjedbe koje su se danas mogle čuti odnosile su se i na nepostojanje gasovoda, željeznica i slične infrastrukture u Prostornom planu za ovaj dio Federacije.

Sve primjedbe na ovaj strateški dokument Vlade Federacije mogu se dostaviti u pisanoj formi Savjetu za izradu prostornog plana Federacije do 19.08.2011. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.