• OBJAVLJENO: 02.10.2019.
Press ministra za privredu BPK Goražde
Poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva u 2018.godini, sredstva će biti isplaćena do polovine mjeseca novembra 2019.godine

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na prijedlog Ministarstva za privredu,  nedavno je  usvojila je odluku o isplati dugovanja poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo na podsticaj  po Programu kantonalnih novčanih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2018.godini.

Sa isplatom podsticajnih sredstava iz 2018.godine, kasnilo se iz razloga što je Vlada BPK Goražde 2018.godine donijela zaključak o obustavljanju svih plaćanja zbog tadašnjeg izglasavanja nepovjerenja Vladi, a u prvom kvartalu 2019.godine ta sredstva se nisu mogla isplatiti zbog Odluke o privremenom finansiranju, naglasio je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut na današnjoj press konferenciji.

„Vrijednost Programa za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u 2018.godini iznosila je 250.000 KM, a podsticajna sredstva su isplaćena u iznosu od 48.000 KM, tako da je naslijeđen dug u 2019.godini za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u iznosu od 202.000 KM. Dugovanja se odnose na podsticaj za animalnu i biljnu proizvodnju, podsticaj zapošljavanja u sektoru poljoprivrede,  gdje mi kao Vlada i Ministarstvo sufinansiramo iznos od pedeset posto za uplatu doprinosa, te na podsticaj za unaprijeđenje i razvoj poljoprivrednog sektora.

Ovom prilikom, želim da izrazim žaljenje što su se poljoprivredni proizvođači našli u ovakovoj situaciji te kažem  da ćemo nastojati da izmirimo sva dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima do polovine mjeseca novembra  2019.godine.

Što se tiče podsticaja poljoprivredi u 2019.godini, javni poziv je u toku, a ukoliko budemo realizovali aktivnosti ovom dinamikom, onim poljoprivrednim proizvođačima koji ostvare to pravo, nadam se, neće biti kašnjenja u isplati“- kazao je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.