• OBJAVLJENO: 03.10.2019.
U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Održan okrugli sto posvećen Svjetskom danu učitelja

Povodu 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, danas je u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport održan Okrugli  sto na kojem se razgovaralo o ulozi i značaju nastavničke profesije  u cjelokupnom razvoju društva.

Okruglom stolu prisustvovali su, pored direktora osnovnih i srednjih škola s prostora našeg kantona, i predstavnici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Kako je istaknuto, položaj prosvjetnih radnika na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je zadovoljavajući.

„Mi na ovaj način želimo da animiramo nastavničku profesiju koja je od velikog značaja  u društvu. Međutim mi smo još uvijek u nekoj poluanonimnosti i nije na tom nivou da se u velikoj mjeri cijeni i uvažava. Ovo je prilika da pokažemo svima koliku važnost treba dati prosvjetnim radnicima koji su tu da obrazuju i odgajaju djecu. Stanje u našem kantonu kada je obrazovanje u pitanju nije najbolje, ali ni najlošije. Tu smo negdje u sredini u odnosu na ostale, ali  uvijek se treba truditi da bude bolje, a za to je potrebno da se svi uključimo,  od izvršne do  zakonodavne vlasti“ – kazala je predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja BPK Goražde Senada Tabaković.

Prema riječima ministra Armana Bešlije, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde u prethodnom periodu imalo je dobru saradnju sa prosvjetnim radnicima, ali i sindikatom te izrazio želju da se ta saradnja nastavi i u budućnosti sve u interesu poboljšanja obrazovnog sistema na prostoru BPK Goražde.

„Oni stvarno obavljaju jednu plemenitu i značajnu misiju u obrazovanju i odgajanju naše djece tako da je njihov položaj stvarno bitan i trebao bi biti od strateškog značaja, jer obrazovanje nam je jedan od najbitnijih segmenata kako razvoja kantona tako i društva općenito. Ovo je prilika da razgovaramo i o problematici prosvjetnih radnika, ali i da proslavimo uspjehe koje ostvaruju u svom radu. Želim da ukažemo na probleme i da ih rješavamo ubuduće u cilju poboljšanja statusa i položaja prosvjetnih radnika u našem društvu. Mislim da se u BPK Goražde može  biti zadovoljno iz razloga što je ministarstvo tokom  svih ovih godina izlazilo u susret i imalo saradnju sa prosvjetnim radnicima i sindikatom, a sve  u najboljem interesu djece, jer djeca su nam u fokusu“ – kazao je Bešlija.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.