• OBJAVLJENO: 09.10.2019.
Obilježena 24.godišnjica pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića
Počast velikom patrioti odala i premijerka Aida Obuća sa ministrima u Vladi BPK Goražde

Članovi porodice, predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih udruženja i veliki broj saboraca danas su u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili godišnjicu pogibije velikog patriote i komandanta Zaima Imamovića.

Cvijeće na mezarje legendarnog komandanta položila je premijerka Aida Obuća i ministri u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde: Edin Aganović, Enis Halilović, Nizama Rišljanin, Mensad Arnaut i Mirsad Agović.

Komandant Zaim Imamović je poginuo na današnji dan 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Imamović je za vrijeme rata bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH. Kao komandant 1.drinske udarne brigade Armije RBiH komandovao je operacijama oslobađanja Goražda “Krug” i “Drina” koje su izvedene u ljeto 1992. godine kada je oslobođena kompletna teritorija općine Goražde. U borbama je ranjavan više puta.

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine u mjestu Poratak, u općini Goražde. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH “Zlatni ljiljan”.

Saborci za Zaima kažu da je bio “ljudina”, čovjek sa osmjehom i heroj koji je Bosnu i Hercegovinu nosio u srcu.

U znak sjećanja na ovog velikog patriotu i borca, Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde, u saradnji sa Savezom dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Goražde, organizuju 1.memorijalni turnir u malom nogometu „Zaim Imamović“.

Turnir u kojem će učestvovati veterani iz brigada Armije RBiH koje su branile i odbranile Goražde, te 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH i RVI, održat će se u ponedjeljak 14.oktobra, u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u Goraždu, s početkom u 15 sati, a svečano otvaranje turnira planirano je u 17 sati.

www.bpkg.gov.ba/ foto: sarajevo.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.