• OBJAVLJENO: 11.10.2019.
Za predstavnike školskih ustanova koje su uzele učešće na takmičenju
Upriličen prijem u zgradi Vlade BPK Goražde

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija danas su upriličili prijem za predstavnike obrazovnih ustanova koji su sa svojim učenicima uzeli učešće u „Kvizu znanja“, a koji se održava u okviru manifestacije „Dani jabuke 2019“ u Goraždu.

Riječ je o direktorima i prosvjetnim radnicima deset poljoprivrednih škola iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Pored predstavljanja školskih ustanova iz kojih dolaze, bila je ovo prilika da se razgovara o problemima s kojima se susreću  obrazovne ustanove u regionu.

„ Ono što smo mi čuli jeste da  u biti imaju  svi  isti problem koji imamo i mi u BPK Goržade, a to je manjak  zainteresovanosti  za upis učenika u poljoprivrednu školu.  Došli smo na ideju da se radi jedna kvalitetnija promocija tog zanimanja, na način da se učenicima približe kvaliteti i  benefiti poljoprivrednih zanimanja, a  ono što me je jako zainteresovalo jeste da postoji ideja da se sve poljoprivredne škole sa ovog regiona uvežu u određenu asocijaciju i onda da oni zajednički nastupaju u rješavanju ovog problema“-ističe premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Kako je istaknuto, “Kviz znanja” koji se u našem gradu održava po jedanaesti put započeo je na inicijativu  profesora sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu rahmetli prof.dr Dževada Jarebice. U početku su učestvovali učenici iz BiH, međutim, kako se razvijala manifestacija “Dani jabuke”, tako je i “Kviz znanja” dobijao međunarodni karakter.

Na ovogodišnem takmičenju učešće su uzeli učenici iz Goražda,  Sarajeva, Brčko Distrikta, Bara, Petnjice, Kavadarcija, Požarevca, Svilajnca, Sombora i Aleksandrovca.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.