• OBJAVLJENO: 17.10.2019.
Premijerka BPK Goražde upriličila prijem za novimenovanog imama Kajserija džamije u Goraždu
Ibrahim ef. Hadžihasanović u Goražde se vratio iz daleke Australije

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je danas prijem za novoimenovanog  imama Kajserija džamije u Goraždu Ibrahima ef. Hadžihasnovića i glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Goražde Rasima ef. Džafića.

Poslije kratkog boravka u Australiji gdje je živio i radio sa porodicom, Ibrahim ef. Hadžihasanović je jedan od svijetlih primjera mladih ljudi koji su odlučili da se vrate sa porodicom u svoj rodni grad, u kojem će nastaviti da žive i rade. Nakon preuzimanja funkcije  imama u Kajserija džamiji, postao je imam najbrojnijeg džemata na području našeg Kantona.

Ibrahim ef. Hadžihasanović rođen je 1987.godine u Rogatici. Osnovnu školu „Husein ef. Đozo“ završio je u Goraždu, a nakon toga upisao Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu te Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Po završetku školovanja vratio se u Goražde gdje je radio kao nastavnik vjeronauke u osnovnoj školi „Husein ef.Đozo“ sve do odlaska u Australiju. U Australiji gdje je jedno vrijeme živio sa porodicom, radio je kao imam u jednoj od australijskih džamija te bio jedan od koordinatora Mreže mladih u Australiji. Nakon pružene prilike da radi kao imam u Kajserija džamiji, Ibrahim ef.Hadžihasanović odlučio je da se sa porodicom  vrati u Goražde.

„ Sada kad se vratite s kraja svijeta, u kojem osjetite dodatnu nostalgiju, i vidite da se velike stvari dešavaju u tvojoj zemlji onda je to dodatan motiv da ako možete pomoći, vratite se. Svi moji prijatelji i porodica su tu tako da ta emotivna strana dobija dodatnu dimenziju. Izazovi su pred nama, ja sam spreman, na njih pozitivno gledam, na sve što se dešava oko nas i ako nema tih pozitivnih stvari onda ih sami tražite, tako nas naša lijepa vjera uči. Ako se mi dignemo, onda će nam i dragi Bog pomoći. Današnji prijem mi znači puno, prije svega, kao što je premijerka rekla, povod okupljanja bilo je saznanje da se neko s kraja dunjaluka vratio u BPK Goražde da proba doprinijeti prosperitetu i napretku, prije svega, pomoć IZ, Medžlisu IZ Goražde i Kajserija džamiji. Hvala na prijemu i pomoći koja je također značajna i raduje me činjenica da su raspoloženi i otvoreni putevi naše buduće saradnje i mislim da ima puno projekata koje možemo zajedno realizovati,  a izazov će nam biti da se s njima suočimo“-ističe Ibrahim ef. Hadžihasanović.

Uz čestitke novimenovanom imamu, prilikom prijema istaknuta je veoma dobra saradnja Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Muftijstva Goražde. Prema riječima premijerke, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u skladu sa finansijskim mogućnostima nastoji podržati sve projekte vezane za poboljšanje rada, prije svega, Medžlisa Islamske zajednice te džamija na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Između ostalog, Vlada BPK Goražde obezbijedila je donaciju Kajserija džamiji koja će jednim dijelom doprinijeti realizaciji projekta zagrijavanja Kajserija džamije.

„Raduje me činjenica da je jedna tako mlada i perspektivna osoba,  koja je situirana i koja je imala riješenu egzistenciju u Australiji , odlučila da se s porodicom  vrati u Bosansko-podrinjski kanton Goražde, gdje će živjeti i raditi.  Zbog te činjenice,  ja kao premijerka sam veoma radosna i zadovoljna“-riječi su premijerke BPK Goražde Aide Obuće.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.